1515

Storbankernas vinst: 106 miljarder kronor

Det går bra för de svenska storbankerna. Under förra året tjänade de över 100 miljarder kronor och den föreslagna utdelningen till aktieägarna ligger på nästan 70 miljarder.

Och av oron på bostadsmarknaden syns inte ett spår.

Handelsbanken var på onsdagen sist ut av storbankerna att rapportera. Banken missade analytikernas förväntningar grovt. Stigande kreditförluster under sista kvartalet är en förklaring.

"Kvartalsvis kan det skilja sig men under året har vi lägre kreditförluster än föregående år och de är på en mycket låg nivå", säger Anders Bouvin, vd på Handelsbanken, till TT.

Kreditförlusterna för helåret landade på drygt 1,6 miljarder kronor under 2017 jämfört med cirka 1,7 miljarder kronor 2016. En stor del, närmare 1,1 miljarder kronor, av årets kreditförluster togs i det fjärde kvartalet, en ökning med över 300 miljoner kronor från jämfört med 2016.

Enligt vd Bouvin är ökningen helt relaterad till två specifika engagemang, ett i Danmark och ett i Storbritannien. I det senare fallet handlar det om byggbolaget Carillion.

"Den underliggande kreditkvaliteten var fortsatt stabil", skriver dock banken angående övriga krediter.

Och det är också bilden som kommit från övriga banker.

"Det finns ingenting i rapporterna som pekar på att bankerna påverkas av den sättning vi har haft på bostadsmarknaden. Varken på volym eller på marginaler, och absolut inte på kreditförluster, vilket det har spekulerats om i marknaden. Det var viktigt att de visade det", säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.

Resultatet för Handelsbanken blev under det fjärde kvartalet cirka 5 miljarder kronor jämfört med ungefär 4,7 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Totalt gör de fyra svenska storbankerna – Handelsbanken, Nordea NDA SE -0,07% Dagens utveckling , SEB SEB A +0,73% Dagens utveckling och Swedbank SWED A +0,03% Dagens utveckling – 105,7 miljarder kronor i vinst under 2017.

"Det är bland Europas mest lönsamma banker", säger Håkansson.

En av bankerna sticker ut som extra lönsam. Swedbank redovisar en avkastning på eget kapital på 15,1 procent. Tvåa där är SEB med 12,7 procent följt av Handelsbanken på 12,3 procent. I botten ligger Nordea med 9,5 procent.

"Det är väldigt stora skillnader. Swedbank är en betydligt mer lönsam bank än Nordea", säger Andreas Håkansson.

Inför vårens årsstämmor föreslår styrelserna för respektive bank utdelningar som totalt uppgår till 68,7 miljarder kronor. En ökning med 7,6 miljarder kronor, över 10 procent alltså, jämfört med förra året.

Just Handelsbankens styrelse föreslår en utdelning på 5:50 i ordinarie utdelning plus en extra utdelning på 2:00 kronor per aktie. I fjol blev utdelningen 5:00 kronor per aktie.

"Handelsbanken växer, vi behöver kapital för att växa. Men vi tjänar också pengar och har generellt sett låga risker och det gör att vi har hamnat i en väldigt favorabel situation där vi har mer kapital än vi behöver", säger Anders Bouvin.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?