1515
Annons

Storbankernas chefsekonomer: ”Fed vill inte skapa kaos”

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, och Mattias Persson, chefsekonom Swedbank, kommenterar räntan och börsfallet i början av året.


Kassaklirr för e-sportare när bästa Dota 2-lagen möts

En av världens största e-sporttävlingar avgörs i Stockholm i helgen. De vassaste lagen i spelet ”Dota 2” slåss om en prispott på 5 Mkr.

För arrangören ESL Gaming står mer på spel, ett lyckat evenemang ökar chanserna att även få hålla i den mest penningstinna turneringen i världen, The International.

Som tävlingsarenan såg ut i Hamburg 2019 under ESL One och Tomas Lyckedal.
Som tävlingsarenan såg ut i Hamburg 2019 under ESL One och Tomas Lyckedal.Foto:Bart Oerbekke

”Dota 2” räknas som det tredje mest populära e-sportspelet i dataspelsvärlden och är utvecklat av Valve Corporation. Det har ett fantasytema där action och strategi blandas och har fem spelare i varje lag. 

Turneringen ESL One Stockholm som har sitt slutspel nu i helgen i Hovet intill Globen är en av tre så kallade Majors i världen. Det är första gången på drygt två år som en tävling i den här klassen har kunnat hållas inför publik.

”Det här är en jätteturnering och mycket spännande med alla de bästa ”Dota 2”-lagen på plats. Väldigt många spelutvecklare väljer att lägga event i Sverige nu och det kommer ännu fler till hösten. Det säger en del om Sveriges position i e-sporten”, säger Tomas Lyckedal, som har ett förflutet på den stora spelmässan Dreamhack och nu driver e-sportbolaget Black Molly Entertainment. 

För lagen på plats är insatserna höga. En bra placering kan ge inträdesbiljett till den penningmässigt största tävlingen The International som skulle ha avgjorts i Globen för två somrar sedan. Pandemin slog undan benen då liksom även i somras då turneringen istället flyttades till Bukarest.

Vad som skiljer ”Dota 2” från exempelvis det till spelarantalet större ”League of Legends” och actionspel som ”Counter-Strike” är att det är mer av en gräsrotsrörelse.

”I ”Dota” är spelarna den starka aktören, tack vare prispengarna i The International blir spelarna starkare än lagägarna. Ett tvärtom-upplägg som man kan tycka är ett fint demokratiskt upplägg. Det är därför många lag startats av spelarna själva”, säger Tomas Lyckedal.

I helgens tävling kammar vinnarna hem 2 Mkr. Den totala prispotten är på 5 Mkr, vilket kan jämföras med vad tennisstjärnorna kämpar om i herrarnas Nordea Open i sommar. Men den är samtidigt bara en västanfläkt mot de summor som står på spel i The International, som är årets sista tävling. I fjol var prispengarna där svindlande 40 miljoner dollar, närmare 350 Mkr räknat i dåvarande dollarkurs.

ESL Gaming vill inte kommentera vad det kostar att ordna turneringen mer specifikt än ”ett sjusiffrigt belopp”.

E-sporttävlingar har ofta shower med cosplay-entusiaster som visar upp sig i spelets hjältekostymer.
E-sporttävlingar har ofta shower med cosplay-entusiaster som visar upp sig i spelets hjältekostymer.Foto:Bart Oerbekke

Biljetterna till Annexet kostar från 350 till 2.200 kronor. Evenemanget pågår i tre dagar med final på söndag. De cirka 4.500 i publiken dagligen överskuggas dock av antalet som följer matcherna på nätet. 

”Vi har normalt 700.000–800.000 som tittar på strömmade sändningar från tävlingen när det är som flest och i snitt 100.000 till 200.000. Det beror på vilka lag som spelar”, säger Elke Zweers på ESL Gaming.

Hon känner pressen att evenemanget ska flyta på friktionsfritt i Hovets islada. Det skulle öka chanserna att även arrangera The International i Stockholm. Ingen vet var tävlingen ska hållas ännu. Valve, som även äger dataspelssajten Steam är fortfarande hemlighetsfull.

”Det kan mycket möjligt bli Stockholm. Om vi – ursäkta språket – fuckar up det kan det bli en annan organisatör. Valve brukar byta organisatör mellan varven för att e-sportstrukturen ska vara så öppen som möjligt”, säger Elke Zweers.

Vad är speciellt i år?

”Ekosystemet för ”Dota 2” drabbades hårt av covid. Alla event som skulle ha hållits med publik har fått ställas in i nästan två och ett halvt år så att vara tillbaka på en arena är skönt. Lite nervöst, men när allt drar igång brukar det rulla det på.”

Arrangören ESL Gaming, som även omfattar Dreamhack, var till nyligen en del av MTG. I en affär värd nära 10 miljarder kronor togs e-sportbolaget över av saudiarabiska Savvy Gaming Group, som till 100 procent ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Enligt Elke Zweers har inte mycket förändrats sedan MTG sålde ESL.

”Vi har samma ledarskap och samma mål för företaget. Men de nya ägarna kan definitivt investera mer i e-sporten och få industrin att växa och blomstra.”

I Stockholm är det de 18 bästa lagen från Europa, Nordamerika och Sydostasien som gör upp. De kinesiska lagen är förhindrade av nedstängningar på grund av pandemin.

Den svenska e-sportorganisationen Alliance lyckades inte kvalificera sig till spel. I gengäld är lagmedlemmarna som var med om att vinna The International 2013 på plats för att möta fansen. Laget som den gången vann drygt 8 Mkr bestod bland annat av Gustav ”s4” Magnusson, en av de svenska e-sportare som dragit in mest pengar genom tiderna: 21 Mkr.

För svensk del står hoppet nu istället till laget Team Liquid som har fyra hemmaspelare och som är tippade att vara med och slåss om slutsegern. 

På söndag vet vi vilka som går hem med miljonerna.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?