1515
Annons

Storbankerna säljer UC till Asiakastieto

De svenska storbankerna SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea samt Länsförsäkringar säljer sitt innehav i kreditinformationsbolaget UC till finska Asiakastieto. Prislappen uppgår till omkring 3,5 miljarder kronor. 

Bild:TT

På tisdagsmorgonen stod det klart att finska kreditinformationsbolaget Asiakastieto Group slutit avtal med samtliga ägare i UC AB om att förvärva bolaget. Prislappen ligger på omkring 3,5 miljarder kronor. 

SEB äger 28 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.441.920 aktier i Asiakastieto, motsvarande 10,2 procent av bolaget, samt omkring 300 miljoner kronor kontant. För SEB innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 900 Mkr som väntas resultatföras under det andra kvartalet 2018.

"UC  och Asiakastieto kommer tillsammans att bilda ett av de ledande företagen inom affärs- och kreditinformation på den nordiska marknaden, med digitalatjänster och datainnovation i fokus. Den nya koncernen är noterad på Nasdaq i Helsingfors. De båda företagen har redan idag liknande affärsmodeller, gemensamma nordiska värderingar och en gedigen historisk utveckling", skriver SEB i ett pressmeddelande. 

Handelsbanken äger i sin tur 24,5 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.161.178 aktier i Asiakastieto, motsvarande omkring 9 procent av bolaget, samt 24,2 miljoner euro kontant. 

"Handelsbanken kommer att fortsätta, tillsammans med övriga ägare, ha ett särskilt inflytande i UC:s styrelse, vad det gäller hantering av kundregister och kunddata. Det innebär att Handelsbanken tar ansvar och säkerställer att kreditinformation och kunddata även fortsättningsvis hanteras på ett korrekt sätt. Försäljningen beräknas generera en skattefri realisationsvinst för Handelsbanken på cirka 825 miljoner kronor, som förväntas redovisas i resultatet för det andra kvartalet 2018", skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande. 

Nordea äger 26,1 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.303.315 aktier i Asiakastieto, motsvarande 9,6 procent av aktierna, samt 268 Mkr kontant. 

"För Nordea innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 890 Mkr, baserat på Asiakastietos stängningskurs den 23 april 2018 om 27,30 euro per aktie, vilken förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018", skriver Nordea i ett pressmeddelande. 

Swedbanks ägande i UC uppgår till 20 procent av aktierna och banken kommer erhålla 1.765.669 aktier, motsvarande 7,4 procent av Asiakastieto, samt 200 Mkr kontant. 

"För Swedbank innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 670 miljoner kronor som förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018", skriver Swedbank i ett pressmeddelande. 

Även Länsförsäkringar är med på tåget med 0,4 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 31.782 aktier i Asiakastieto, motsvarande 0,1 procent av bolaget, samt 4 Mkr kontant. 

Samgåendet är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?