Annons

Storbankerna säljer UC till Asiakastieto

De svenska storbankerna SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea samt Länsförsäkringar säljer sitt innehav i kreditinformationsbolaget UC till finska Asiakastieto. Prislappen uppgår till omkring 3,5 miljarder kronor. 

Bild:TT

På tisdagsmorgonen stod det klart att finska kreditinformationsbolaget Asiakastieto Group slutit avtal med samtliga ägare i UC AB om att förvärva bolaget. Prislappen ligger på omkring 3,5 miljarder kronor. 

SEB äger 28 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.441.920 aktier i Asiakastieto, motsvarande 10,2 procent av bolaget, samt omkring 300 miljoner kronor kontant. För SEB innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 900 Mkr som väntas resultatföras under det andra kvartalet 2018.

"UC  och Asiakastieto kommer tillsammans att bilda ett av de ledande företagen inom affärs- och kreditinformation på den nordiska marknaden, med digitalatjänster och datainnovation i fokus. Den nya koncernen är noterad på Nasdaq i Helsingfors. De båda företagen har redan idag liknande affärsmodeller, gemensamma nordiska värderingar och en gedigen historisk utveckling", skriver SEB i ett pressmeddelande. 

Handelsbanken äger i sin tur 24,5 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.161.178 aktier i Asiakastieto, motsvarande omkring 9 procent av bolaget, samt 24,2 miljoner euro kontant. 

"Handelsbanken kommer att fortsätta, tillsammans med övriga ägare, ha ett särskilt inflytande i UC:s styrelse, vad det gäller hantering av kundregister och kunddata. Det innebär att Handelsbanken tar ansvar och säkerställer att kreditinformation och kunddata även fortsättningsvis hanteras på ett korrekt sätt. Försäljningen beräknas generera en skattefri realisationsvinst för Handelsbanken på cirka 825 miljoner kronor, som förväntas redovisas i resultatet för det andra kvartalet 2018", skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande. 

Nordea äger 26,1 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 2.303.315 aktier i Asiakastieto, motsvarande 9,6 procent av aktierna, samt 268 Mkr kontant. 

"För Nordea innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 890 Mkr, baserat på Asiakastietos stängningskurs den 23 april 2018 om 27,30 euro per aktie, vilken förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018", skriver Nordea i ett pressmeddelande. 

Swedbanks ägande i UC uppgår till 20 procent av aktierna och banken kommer erhålla 1.765.669 aktier, motsvarande 7,4 procent av Asiakastieto, samt 200 Mkr kontant. 

"För Swedbank innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 670 miljoner kronor som förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018", skriver Swedbank i ett pressmeddelande. 

Även Länsförsäkringar är med på tåget med 0,4 procent av aktierna i UC och kommer erhålla 31.782 aktier i Asiakastieto, motsvarande 0,1 procent av bolaget, samt 4 Mkr kontant. 

Samgåendet är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?