1515

Storbankerna ohotade – utmanarna floppar en efter en

De har utmålats som ett välkommet hot som skulle sätta press på storbankerna, till alla svenska bostadsägares stora glädje. Men de nya bolåneutmanarna har visat sig ha mycket svårt att komma ur startblocken.

Joachim Ronneback Thomson, vd för Bofink.
Joachim Ronneback Thomson, vd för Bofink.Foto:Jonas Eng

Malmöbaserade bolåneutmanaren Hejmo som slog på stora trumman hösten 2019 och siktade på att ha sina första kunder under första halvåret 2020 har fortfarande inte startat. Hejmo backas upp av bland andra Collector-grundaren Lena Apler och it-miljardären Dan Olofsson. 

En annan utmanare i bolånekriget, Bofink, meddelade likaså för ett drygt år sedan att bolaget skulle lansera en egen bolåneprodukt efter att ha misslyckats med sin tidigare affärsidé, en app ”där användaren kan göra en hälsokontroll av sitt bolån”. Ännu har dock ingen Bofink-produkt dykt upp.

Enkla, eller Simplex som bolaget bakom den tänkta, nya bolånetjänsten heter, fick stor uppmärksamhet vid starten men har efter tre års förberedelser fortfarande inte kommit igång med verksamheten. 

”Vi inväntar den sista delen av finansiering som vi behöver för att kunna komma igång och ge ut bolån”, meddelar bolaget på sin hemsida. Bonnierkoncernen, Collector Bank och Formel 1-stjärnan Nico Rosberg är några av finansiärerna bakom Simplex.

Lika trögt tycks det gå för Youple som likaså varit på gång i fyra år och meddelar fortfarande att ”snart kommer det att gå att ansöka”. Youples idé är att koppla ihop bostadsköpare med privatpersoner som vill investera i bostäder – exempelvis släktingar som vill hjälpa till vid ett bostadsköp.

Vidare hittar vi utmanaren Borgo som grundades redan 2017 och är ett regelrätt hypoteksbolag där de fyra delägarna, Icabanken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Ålandsbanken, också ska stå för distributionen. När verksamheten väl kommer igång. Senaste budet är i slutet av 2021. 

Vi hittar dock ett par bolåneutmanare av de 9 bostadskreditinstitut som lyder under Finansinspektionens tillsyn som startat och som börjar få upp farten.  

Mediejätten Schibsteds Hypoteket med 10 miljarder utlånade kronor och Avanza-delägda Stabelo med 16 miljarder kronor i utlånat kapital finns bland dessa lätträknade som lanserat de senaste åren och som lyckats plocka lite marknadsandelar från storbankerna genom att konkurrera med pris och utlova marknadens bästa räntor.

För storbankernas dominans på bolånemarknaden är långt ifrån underminerad. För fem år sedan hade de dåvarande fyra svenska storbankerna 77 procent av den svenska bolånemarknaden, i dag har de 72 procent, enligt Finansinspektionens, FI:s färska Bankbarometer. Under 2020 ökade bankernas bostadsutlåning med 6 procent och den stärkta lönsamheten i sektorn under andra halvåret beror bland annat på högre bolånemarginaler, konstaterar FI.

Storbankernas andel av nyutlåningen av bolån har visserligen minskat de senaste åren till följd av ökad konkurrens från retailbankerna, sparbankerna och de nya digitala utmanarna, bostadskreditinstituten. De volymer som dessa nya aktörer genererar är dock fortfarande små i förhållande till den totala bolånestocken, 0,9 procent eller 32,3 miljarder kronor i slutet av 2020.

 


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?