1515
Annons

Storbanker stämmer ECB

Frankrikes största banker har stämt den europeiska centralbanken, ECB, i syfte att få ett regelundantag när det kommer till kapital som de överfört till statliga investeringsbolaget CDC. Det skriver Reuters.

ECB-chefen Mario Draghi
ECB-chefen Mario DraghiBild:Michael Probst

Banker som BNP Paribas, Societe Generale och Credit Agricole är upprörda över det faktum att pengarna som placeras hos CDC tas med vid beräkningen av deras belåning.

Bakgrunden till varför bankerna placerar pengarna hos CDC eller Caisse des Depots et Consignations beror på erbjudandet av skattefria konton i Frankrike.

Dessa konton brukar oftast användas av småsparare och var värda cirka 400 miljoner euro (ungefär 3,9 miljarder kronor) i slutet av förra året. Lite mer än hälften av de pengarna har sedan av bankerna placerats hos CDC, som använder kapitalet till att investera i husbyggande och övriga projekt.

ECB:s krav på att pengarna tas med vid beräkningen av belåningen har alltså upprört den franska finanseliten. Tvisten är den mest profilerade sedan ECB utsågs till främsta tillsynsmyndighet för banker för två år sedan. ECB har tidigare stämts främst av småbanker och då för dess obligationsköp.

Både ECB och berörda banker har avböjt att kommentera.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?