1515

Storbankens vd till attack mot politikerna i Washington

NEW YORK. President Trumps vallöfte om en tillväxt på 3 procent har fortfarande inte infriats. Det får vd:n för den amerikanska bankjätten JP Morgan Chase, Jamie Dimon, att såga politikerna i Washington.

Jamie Dimon.
Jamie Dimon.Bild:Paul Morigi/AP

Donald Trump lovade att tillväxten skulle få fart genom hans avregleringar, skattesänkningar och infrastrukturinvesteringar. Men ännu har han inte lyckats genomföra något av dem.

”Det är något som är fel. Om vi bara gjorde saker rätt i Washington skulle vi lätt nå en tillväxt på 3 procent”, säger Jamie Dimon på en konferens arrangerad av tv-kanalen CNBC.

Efter att kongressledamöterna i september kommit tillbaka till Washington har den amerikanska presidenten gett skattefrågan högsta prioritet. Men än en gång ser att han ut att möta stort motstånd från de konservativa lägren i sitt eget republikanska parti. Därför kastar Donald Trump blickarna mot demokraterna.

Jamie Dimon var en av de mest optimistiska företagsledarna efter presidentvalet i november i fjol, men nu är han frustrerad.

”Jag vet inte. Alla kan se att Washington är en mycket svår plats. Det såg bra ut men administrationens agenda var för optimistisk, även om den är delvis korrekt. Och jag var inte ensam om att vara optimistisk, se bara hur börsen stigit och hur konsumenternas förtroende för ekonomin rusat”, konstaterar Jamie Dimon.

”Nu minskar hoppet på framgångsrika reformer kraftigt. Finansminister Steven Mnuchin jobbar hårt för att få till skattereformen, men jag vet inte vad som krävs för att få något gjort där.”

Själv tillbringar Jamie Dimon allt mer av sin tid i Washington för att försöka få kongressledamöterna att ändra sig.

”Jag gör mycket annat i Washington också, bland annat träffar jag andra företagsledare. Alla vill att de här reformerna ska genomföras därför att det är bra för USA.”

Jamie Dimon var en del av presidentens informella direktörsråd, som splittrades efter Donald Trumps uttalanden om rasmotsättningarna i Charlottesville i Virginia. Men Dimon fortsätter att försöka påverka politikerna.

”Om inte näringslivet engagerar sig lämnar vi ett stort vakuum”, poängterade han.

En stor del av kritiken har också riktats mot bankerna som är motsträviga att ge lån till individer som vill starta företag. Här håller Jamie Dimon med, men skyller främst på regleringarna som gör det svårt att låna ut pengar till entreprenörerna.

”Vi måste ändra vår politik för alla amerikaners bästa. Alla nystartade företag har svårt att få lån och redan existerande mindre företag likaså, plus att det blir för dyrt för dem som lyckas få lån. De flesta av dem är unga invandrare, alltså den grupp som vi behöver få igång i USA”, säger Jamie Dimon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?