1515
Annons

Storbankens vd om löneinflationen: ”Om det pressar marginalerna lite för aktieägarna så får det vara så”

JP Morgan föll tungt på fredagen efter rapportsläppet. Storbanken flaggade för kostnadsökningar på 8 procent under 2022, bland annat drivet av stigande löner. 

Vd:n Jamie Dimon tror att löneökningar blir en faktor som börsbolagen måste hantera en ett tag framöver och skickade en syrlig passning till sina kollegor.

”Vd:ar borde inte vara sådana lipsillar kring det. De borde bara hantera det”, sa han under analytikerkonferensen, rapporterar CNBC.

JP Morgans vd Jamie Dimon.
JP Morgans vd Jamie Dimon.Foto:David Paul Morris

Inför fredagens börsöppning var de rapporterande storbankerna JP Morgan och Citigroup upp 6,2 respektive 12,2 procent sedan årsskiftet. Investerare har satsat på banksektorn som gynnas av stigande räntor, vilket blivit allt mer troligt till följd av den höga inflationen i USA.

Men storbankernas delårsrapporter fick tummen ned av marknaden, och sektorn sjönk överlag på fredagen. Rapporterande Wells Fargo gick dock mot strömmen och steg 3,7 procent. 

Sämst var JP Morgan med vd Jamie Dimon som föll 6,2 procent. 

Detta sedan JP Morgan sagt att kostnaderna väntas stiga med 8 procent till 77 miljarder dollar i år, motsvarande 695 miljarder kronor, drivet av löneökningar och teknikinvesteringar. Även Citigroup vittnade om löneinflation i samband med rapportsläppet, rapporterar CNBC.

De ökade kostnaderna kommer troligtvis innebära att JP Morgan inte når målet gällande avkastning på kapital, som uppgår till 17 procent, under 2022 och 2023, enligt bankens finanschef Jeremy Barnum. 

Lönekuverten för storbankens personal har växt under de senaste två åren då JP Morgan levererat starka resultat, rapporterar CNBC. Di har tidigare uppmärksammat storbankens flitiga höjningar av de anställdas löner

”Ersättningarna är högre för toppbankirer, handlare och chefer som har gjort ett extraordinärt jobb under de senaste åren”, sa Jamie Dimon under fredagens analytikerkonferens. 

”Vi kommer att ha konkurrenskraftiga löner. Om det pressar marginalerna lite för aktieägarna så får det vara så”, fortsatte han. 

Jamie Dimon sa vidare att inflationen förhoppningsvis minskar överlag under året i takt med att USA:s centralbank Federal Reserve stramar åt. 

Men han tillade att de stigande lönerna och prisökningarna på bostäder och olja inte är övergående, utan att de kommer att förbli på höga nivåer ett tag framöver. 

När det gäller löneinflationen gick vd:n ett steg längre och sa att det blir en faktor som de amerikanska bolagen måste hantera i år, och att vissa kommer att fixa det bättre än andra.

Han skickade sedan en syrlig passning till sina vd-kollegor under analytikerkonferensen.

”Vd:ar borde inte vara sådana lipsillar kring det. De borde bara hantera det.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?