Annons

Storbanken: Trump-effekten är bara tillfällig

Finanspolitiska stimulanser från USA:s nya president Donald Trump kommer bara att ge den amerikanska ekonomin en tillfällig tillväxtinjektion.

Den bedömningen gör Handelsbanken i en analys.

Bild:AP

"Vi tror att tillväxten kommer att förbli måttlig till det andra halvåret 2017 när Trumps finanspolitiska stimulanser kommer att utlösa en kortsiktig ekonomisk expansion, följt av en inbromsning", skriver Handelsbanken.

Rådande ekonomiska förhållanden gör det osannolikt med en hållbar ökning av tillväxten, enligt analysen.

Handelsbanken bedömer att den amerikanska centralbanken Federal Reserve troligen kommer att ligga kvar i ett "vänta-och-se"-läge tills osäkerheten kring Donald Trumps stimulanser avtar och till dess att den ekonomiska effekten från finanspolitiken blir tydligare.

"Vi förväntar oss att Fed kommer att behålla sin rådande försiktiga strategi och undvika att strama åt på sätt som skulle kunna riskera den ekonomiska tillväxten", skriver Handelsbanken som spår att nästa styrräntehöjning genomförs i september, följt av en höjning i mars 2018.

"Det blir troligen den sista räntehöjningen i denna konjunkturcykel eftersom vi förväntar oss att ekonomin kommer att bromsa under det andra halvåret 2018", uppger Handelsbanken.

USA:s potentiella tillväxt på lång sikt uppgår till omkring 1,8 procent enligt både Federal Reserve och Handelsbanken. Donald Trump har som mål att uppnå betydligt högre tillväxttakt än så, runt 4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?