1515

Storbanken sätter sälj på SCA

SCA handlas för närvarande till ungefär samma multiplar som konkurrenten Kimberly-Clark i stället för som historiskt med rabatt, trots att intjäningen lär växa långsammare för det svenska bolaget – men en rabatt vore befogad.

Det anser Berenberg i en analys, där bevakning av skogs- och hygienbolaget inleds med rekommendationen sälj och riktkursen 272 kronor.

Med Berenbergs estimat handlades SCA när analysen skrevs - då B-aktien stod i 299 kronor – till ett p/e-tal på 20,9 på fjolårets vinst, och för 19,0 respektive 19,7 för 2017 och 2018. Vinstestimaten för 2017 och 2018 uppges ligga 2 respektive 5 procent under Bloombergs konsensus.

I sin motivering om de lägre antagandena skriver Berenberg att konkurrenshoten, såsom höga private label-andelar, är relativt stora inom mjukpapper. Efter tillväxt för SCA med både förvärv och organiskt, det sistnämnda inom framför allt konsumentdelen, har SCA knappat in på marknadsledaren Kimberly-Clark, men ytterligare inhämtning tros bli svårt eftersom SCA saknar exponering mot USA-marknaden inom konsumentmjukpapper (exempelvis näsdukar och toalett-/hushållspapper).

"Även exklusive skogen anser vi att Essity borde handlas mot rabatt mot Kimberly-Clark givet dess [Essitys] lägre tillväxt, marginaler och avkastning", heter det i analysen.

Inför nästa veckas uppdelning av SCA i hygien och skog åsätter Berenberg ett värde på Essity, hygiendelen, på 230 kronor och rest-SCA, skogen, på 42 kronor.

"Jag tror att Essitykursen grovt sett kommer att hamna kring 250-270 kronor", säger Berenberganalytikern Rosie Edwards till Nyhetsbyrån Direkt inför Essitys handelsstart den 15 juli, och motiverar det med att hygiendelen står för cirka 85 procent av nuvarande SCA:s omsättning - vilket skulle rendera en kurs på runt 255 kronor - men lär få en något högre vinstmultipel än skogen på marknaden; därav den högre ändpunkten 270 kronor i kursgissningen.

Bland övriga banker med värderingar av hygien/skog syns exempelvis Nordea, med en styckningskalkyl som landar i 280 kronor för hygiendelen och 59 kronor för skogen.

Enligt ett pressmeddelande från Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen kommer både Essity och SCA ingå i OMXS30 när indexet nästa gång halvårsrevideras, vilket sker per den 3 juli. Då ingen försvinner kommer indexet därmed att innehålla 31 bolag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?