Storbanken: Så länge fortsätter börsrallyt

Just nu verkar det som att du kan slänga vad som helst på de amerikanska finansmarknaderna, och de älskar det. Men hur länge kommer "Trump-Magic" att bestå? Det frågar sig Erik F Nielsen, global chefekonom på Unicredit, i ett kundbrev. Själv är han skeptisk.

Bild:TT

Chefsekonomen konstaterar att USA-börsen i fredags fullföljde sitt 13 dagar långa rekord i väntan på "Trump-Magic", inklusive stora sänkningar av bolagsskatten och politik som "konstruktivt, förmodligen" kommer att bygga bättre infrastruktur.

Marknaden verkade inte oroas över att förra veckans nomineringar inkluderade en klimattvivlare, Scott Pruitt, som chef för miljöskyddsmyndigheten (Environmental Protection Agency) och en råvaruhandlare utan ekonomisk eller politisk bakgrund, Gary Cohn, att leda det nationella ekonomiska rådet (National Economic Council).

"Men momentum är en kraftfull sak och det krävs en modig man för att ställa sig framför ett tåg i rörelse", skriver Erik F Nielsen.

Han tillägger att det också finns likviditet på marknaden som aldrig förr som aldrig riktigt ville gå in i mer riskfyllda tillgångar.

"Att det krävdes valet av Trump på den mest populistiska plattformen någonsin, följt av en kaotisk överlämningsprocess för att korka upp flaskan får mig att klia mig i huvudet - och tvivla på uthålligheten", skriver han.

Erik F Nielsen konstaterar att medan han kan grubbla över marknadens reaktion till extrem osäkerhet måste Federal Reserve bestämma sig för om de tror på det eller inte.

"På onsdag kommer de helt säker höja räntan med 25 punkter, men viktigare, vad vill de signalera med sina 'dots'? Vår gissning är två höjningar 2017, följt av tre 2018, men enligt min åsikt lutar det mot att de kommer att få fel", skriver han.

Chefsekonomen gör bedömningen att resultatet kommer att bli binärt. Antingen fungerar Donald Trumps magi, tillväxten kommer att accelerera utan några riktiga orosfaktorer och marknaderna kommer att leverera ett långt rally. Om detta blir fallet kommer Fed att behöva göra betydligt mer än fem höjningar de kommande två åren.

Eller, så är allt en hägring och "reality TV-showen" tar slut någon gång under 2017, och Fed kommer att överge sin normalisering av styrräntorna.

"Oavsett om det är verkligt eller en hägring så kommer de kommande få månaderna - åtminstone tills vi ser hur allt omvandlas till politik under våren och sommaren - så misstänker jag att förra månadens marknadsrörelser kommer att fortsätta att härska. Den långa änden av (den amerikanska) räntekurvan kommer antagligen fortsätta att röra sig högre, med en brantning av kurvan, och de amerikanska aktierna kommer att stiga ännu mer", skriver Erik F Nielsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?