Annons

Storbanken om den stigande inflationstakten: ”En stor lättnad”

Att inflationen letade sig upp till noll i maj är en ”stor lättnad” för Riksbanken och gör att en räntesänkning är avlägsen. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Inflationen överraskade tre tiondelar på uppsidan i maj, vilket inte är att negligera, och det var dessutom ganska brett där de flesta undergrupper överraskande på uppsidan. Det är naturligtvis en stor lättnad för Riksbanken. Inflationen är fortfarande väldigt låg och kommer att förbli låg, men den är inte extremt låg”, säger han

KPIF-inflationen steg till 0,0 procent i maj från rekordlåga -0,4 procent i april, vilket var 0,3 procentenheter över marknadens förväntningar enligt Infronts enkät. Exklusive energi steg inflationen oväntat till 1,2 procent från 1,0 procent, väntat en nedgång till 0,8 procent.  

Knut Hallberg noterar att det fortsatt är en stor påverkan av corona i statistiken. 

”Vi ser till exempel att priserna på biluthyrning och datorspel steg kraftigt. Folk som vill ut och resa vill gärna ha en egen bil nu och alla hemmaaktiviteter, som datorspel, lyfts också av corona. För Riksbanken blir det dock förstås svårt att dra några större slutsatser av det”, säger han. 

Han tillägger att kombinationen av stigande inflation i maj och att de femåriga inflationsförväntningarna höll sig hyggligt uppe, enligt Kantar Sifo Prosperas enkät på onsdagen, ändå är en lättnad.

”Det ger Riksbanken lite andrum. Ytterligare penningpolitiska lättnader just nu känns avlägsna, framför allt en räntesänkning”, säger Knut Hallberg. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?