1515

Storbanken: Norskt boprisras är inte över

Nordea bedömer att bostadspriserna i Oslo kan sjunka ytterligare. Fjolårets kraftiga prisuppgång på bostäder i den norska huvudstaden var obefogad och korrigeringen i priserna är inte över än, menar banken.

Bild:TT

Det framgår av en analys, enligt Bloomberg News.

Bostadspriserna i Oslo ökade mer än vad som var motiverat med tanke på ränteläget och utvecklingen i inkomsterna i Norge, vilket "kan vara en indikator på en övervärdering av bostadspriserna i Oslo", konstaterar Nordea.

Det är ett skäl till varför Oslos bostadspriser faller avsevärt, jämfört med den genomsnittliga prisutvecklingen i Norge, en korrigering som enligt Nordea inte är över än.

Nordea räknar med att priserna totalt kan falla 10-15 procent, vilket skulle ta dem tillbaka till "en nivå som bättre kan motiveras av utvecklingen i boräntorna och inkomsterna".

En prisnedgång på upp till 15 procent skulle vara avsevärd, men inte dramatisk givet den starka tillväxten i bostadspriserna under flera år.

Statistik från Norge, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen, visar att försäljningen av nya hem sjönk med 33 procent i augusti. Antalet påbörjade byggen sjönk med 4 procent under månaden. Under juli sjönk försäljningen av nya bostäder med 43 procent medan byggstarterna däremot steg med 108 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?