ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbanken: Norskt boprisras är inte över

  • Foto: TT

Nordea bedömer att bostadspriserna i Oslo kan sjunka ytterligare. Fjolårets kraftiga prisuppgång på bostäder i den norska huvudstaden var obefogad och korrigeringen i priserna är inte över än, menar banken.

Det framgår av en analys, enligt Bloomberg News.

Bostadspriserna i Oslo ökade mer än vad som var motiverat med tanke på ränteläget och utvecklingen i inkomsterna i Norge, vilket "kan vara en indikator på en övervärdering av bostadspriserna i Oslo", konstaterar Nordea.

Det är ett skäl till varför Oslos bostadspriser faller avsevärt, jämfört med den genomsnittliga prisutvecklingen i Norge, en korrigering som enligt Nordea inte är över än.

Nordea räknar med att priserna totalt kan falla 10-15 procent, vilket skulle ta dem tillbaka till "en nivå som bättre kan motiveras av utvecklingen i boräntorna och inkomsterna".

En prisnedgång på upp till 15 procent skulle vara avsevärd, men inte dramatisk givet den starka tillväxten i bostadspriserna under flera år.

Statistik från Norge, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen, visar att försäljningen av nya hem sjönk med 33 procent i augusti. Antalet påbörjade byggen sjönk med 4 procent under månaden. Under juli sjönk försäljningen av nya bostäder med 43 procent medan byggstarterna däremot steg med 108 procent.

Tyck till