Annons

Storbanken: Lundberg-aktien är för dyr

Hur man än mäter är Lundberg-aktien för dyr, med 14 procents substanspremie eller 51 procents premie gentemot rapporterat fastighetsvärde.

Det skriver Handelsbanken, där Lundbergs-vd:n Fredrik Lundberg är storägare privat och via bolag, i en analys av fastighets- och investmentbolaget inför torsdagens kvartalsrapport.

Analysen rubriceras "Uppblåst värdering, leta efter dörren", och rekommendationen blir minska med riktkursen 495 kronor, mot en aktiekurs på 582:50 kronor vid analysens publiceringsdatum 22 november.

"Lundbergaktien har en särskild lockelse med ägande i ett antal kvalitetstillgångar jämte den centrala positionen i Industrivärdensfären. Detta tillsammans med den långsiktiga approachen och den förutsägbara riskaverta profilen har attraherat många investerare, särskilt privata förmögenhetsförvaltare", skriver banken, och fortsätter sedan:

"Dock har vi svårt att se att 14 procents substanspremie för en rätt så statisk portfölj av huvudsakligen likvida och replikerbara börsnoterade aktier kan vara motiverad."

Premien i fråga är nära treårshögsta, noteras i analysen: Lundbergsaktien har under de senaste tre åren handlats med ett rabatt-/premiespann på minus 23 procent (substansrabatt) till plus 15 procent (substanspremie). Några triggers för ytterligare premieökning finns inte i närtid enligt Handelsbanken, snarare tvärtom nu efter att Lundbergsaktien inkluderats i MSCI Europe-indexet.

Den andra värderingsmetoden som tillämpas är att titta på marknadens implicita värdering av Lundbergs fastighetsportfölj. Denna har rusat till 25,5 miljarder kronor, motsvarande en premie på 51 procent mot bokfört värde.

"Vi ifrågasätter inte kvaliteten eller hur det går för Lundbergs olistade fastighetstillgångar, men vi tror att värderingen för närvarande är uppblåst, särskilt om man jämför med noterade sektorkollegor, som har lidit av ränteuppgångarna nyligen", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken ägs till betydlig del av Lundbergföretagen och sfären kring bolaget (Fredrik Lundberg och hans två döttrar samt två stiftelser): enligt Holdings ägs banken till 3 procent direkt av "Lundberg-sfären", och därtill indirekt via Lundbergsfärens 20/29 procent (kapital/röst) av Industrivärden, som äger 10 procent av Handelsbanken.

Fredrik Lundberg är vidare den största privata ägaren i Handelsbanken med aktier för 1,5 miljarder kronor, motsvarande 0,6 procent av banken.

Lundbergs niomånadersrapport publiceras vid lunchtid på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?