1515

Storbanken: Länderna som leder tillväxtligan 2018

Den starka utvecklingen på aktiemarknaden lär fortsätta under 2018 enligt Royal Bank of Canada, RBC. Europa och Japan ser ut att bli vinnare men voltiliteten kommer tillbaka efter 2017 års bottennivåer.

En valutahandlare på KEB Hana Bank i Seoul.
En valutahandlare på KEB Hana Bank i Seoul.Bild:Ahn Young-joon/TT

Fjolårets sista kvartalsrapport kommer sannolikt visa på fortsatt styrka från företagen och 2017 års börsuppgång kan upprepas i år.

Det säger Eric Lascelles, chefsekonom på RBC:s kapitalförvaltningsdel Global Asset Management. Han är inte orolig över höga värderingar på världens aktiemarknader så länge makrobilden är fortsatt gynnsam.

"I en värld med fundamentalt lägre räntor kan vi bibehålla fundamentalt högre P/E-tal. Så jag tror inte att värderingarna måste minska men jag tror inte att de kommer att aktivt driva avkastningen på aktier framöver", säger Eric Lascelles.

Däremot spår han en högre volatilitet än under 2017, även om året inletts med volatilitetsindexet VIX på fortsatt låga nivåer.

"Det råder uppenbarligen en viss belåtenhet vilket tydliggörs genom att VIX är nära rekordlåga nivåer. Det här är en extremt självsäker marknad", säger Eric Lascelles.

Det finns flera tänkbara källor till högre volatilitet under 2018. Eric Lascelles pekar bland annat på en eskalering i konflikten mellan Saudiarabien och Iran som ett växande orosmoln.

En mer direkt konflikt skulle kunna sätta oljemarknaden i gungning och i förlängningen bland annat leda till att inflationen överraskar på uppsidan.

"De två länderna står tillsammans för 15 procent av världens oljeproduktion. Den globala oljechocken var resultatet av en diskrepans på 2 procent mellan utbud och efterfrågan", säger Eric Lascelles.

Han är mindre oroad över Nordkorea och Kinas skuldberg än tidigare men pekar istället på hot mot världshandeln som en annan potentiell volatilitetskälla.

Det handlar framför allt om USA:s president Donald Trump, som lovade en hårdare handelspolitik under 2016 års valkampanj.

Erics Lascelles säger sig vara mindre orolig nu än för ett år sedan, samtidigt som marknaden tycks prisa in en större risk för att Nafta-avtalet dras tillbaka.

Bland annat indikerar opinionsmätningarna att Donald Trumps republikanska parti får det tufft i mellanårsvalen till hösten, vilket skulle slänga grus i det protektionistiska maskineriet.

Däremot tror han att USA kommer börja utöva större påtryckningar på Kina. 

"Det finns fortfarande en önskan om att bibehålla goda relationer mellan världens två mäktigaste länder men jag ser en stor risk för att USA slår tillbaka. Det är en asymmetrisk relation", säger Eric Lascelles.

Det är en av anledningarna till att RBC fortfarande väntar sig en starkare dollar, trots att samma prognos för ett år sedan visade sig vara helt fel ute.

Eric Lascelles poängterar att den amerikanska ekonomin nu i stort sett nått sin fulla potential. Det innebär att centralbanken Federal Reserve kommer fortsätta sina åtstramningar samtidigt som centralbanker på andra håll i världen halkar efter.

"Dollarn går normalt sett från väldigt billiga nivåer till väldigt dyra nivåer. Där är vi inte riktigt än, vi tror att 2017 var en paus och att dollarn fortfarande har ett drygt år kvar", säger han.

RBC ligger fortfarande tungt i aktier men har retirerat något från den amerikanska aktiemarknaden. Istället ligger tonvikten på Japan och Europa exklusive Storbritannien.

För den brittiska aktiemarknadens del är det fortfarande brexit som spökar.

"Euroområdet växer just nu snabbare än vid någon punkt under den förra cykeln. Europa kan realistiskt sett växa snabbare än sin potential under några år vilket USA inte kan göra utan att överhettas", säger Eric Lascelles.

Det italienska parlamentsvalet i mars hägrar i bakgrunden men för närvarande ser RBC ingen större risk för spridningseffekter till resten av euroområdet.

Investerarna har fått upp ögonen för Japan i takt med att reformer för att bättra företagsstyrningen börjat ge effekt.

Det syns nu i utvecklingen på aktiemarknaden, som under de senaste åren framför allt följt yenen. På senare tid har sambandet försvagats samtidigt som Nikkei nått nivåer som inte synts sedan början av 1990-talet.

"Som investerare letar du efter en dålig situation som håller på att bli bättre och det är fallet här", säger Eric Lascelles.

Europa och Japan har ytterligare en sak gemensamt – båda skulle kunna bjuda på inflationsöverraskningar under 2018. Eric Lascelles påpekar att Phillipskurvan – sambandet mellan inflation och arbetslöshet – tycks starkare när man mäter brist på sysselsättning snarare än arbetslöshet.

"Det skulle kunna vara så att vi står på randen till en märkbar acceleration i lönetillväxten. Jag väntar mig något högre inflation än marknaden, även om det är begränsat", säger han.


Innehåll från Arrow ECS SverigeAnnons

Dell Technologies tar nästa generations lagringsteknik till den svenska marknaden

Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.
Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies.

För att möjliggöra tillväxt, utveckling och innovation behöver företag optimera sin it-verksamhet och datalagring. Utmaningen är att veta hur man ska utnyttja och förvara insamlad data. Nyckeln ligger i att ta datalagringen närmare där data produceras och tillhandahålla fler integrationsmöjligheter med hjälp av nästa generations lagringsteknik.  

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige 

I takt med att digitaliseringen accelererat ställs högre krav på dels flexibilitet och mångsidighet, dels möjligheten till konsolidering. Dessutom har företag i dagens it-klimat ett stort behov av att kunna skala upp, ned och på bredden för att vara agila och möta både behov och krav på ett effektivt sätt. 

– I dag krävs en stor flexibilitet då it-leveranser har blivit så pass mycket snabbare att man inte accepterar ledtider på veckor eller månader för att lansera en ny it-tjänst. Man behöver vara mer dynamisk, snabbare och mer flexibel. Det gör att produkterna, som stöttar de it-tjänster man vill få fram, behöver förändras. Detta för att kunna ta sig an nya utmaningar och kunna konsolidera en mängd olika it-tjänster – det är huvudutmaningarna i dag, säger Jakob Ödman, Channel Country Manager på Dell Technologies. 

För att ta sig an dessa utmaningar och dessutom stödja en snabbare ”go-to-market” och produkt- och applikationsutveckling krävs en modern lagringsteknik som stödjer integration. 

– Det behövs mer fokus på integration till flera delar av en it-miljö. Lagringen ska inte ses som ett separat system som man behöver administrera vid sidan av. Lagringssystem ska vara en naturlig del av den generella administrationen av it-miljön. Men då krävs fler integrationsmöjligheter, exempelvis VMware-, och Microsoft-miljöer runt omkring en lagringsmiljö. Det är en del kring varför vi har tagit fram nästa generations lagringsteknik – för att stötta integrationsmöjligheter. För organisationer som vill utveckla sina lagrings- och integrationsmöjligheter erbjuder vår partner Arrow en så kallad proof-of-concept, säger Jakob Ödman.

Lagringsteknik anpassad efter små till medelstora svenska företag 

Med flexibilitet, tillväxt och förändring i åtanke har Dell Technologies tagit fram PowerStore 500. En modern och skalbar all-flash-lösning anpassad för dagens och morgondagens infrastruktur. Genom att tillhandahålla en enhetlig metod för delad lagring möjliggör PowerStore 500 organisationer att konsolidera alla sina program- och användardata i en och samma plattform. 

– Det blir en konsolideringsvinst att man klarar sig med en enda produkt för i princip hela sitt lagringsbehov, i stället för som tidigare när man behövde olika produkter för olika lagringstjänster. Det är vinster i form av fysiskt utrymme och kostnadsbesparingar, säger Jakob Ödman. 

För små och medelstora svenska företag är det en unik möjlighet att lyckas lagra och konsolidera data på ett effektivt och kraftfullt sätt, men med lägre komplexitet och kostnad. 

– Det som saknats, om man pratar i svenska förhållanden, är att det finns en mängd mindre företag och organisationer i Sverige som inte behöver den kraft och kapacitet som finns i de större lagringssystemen. Det är bland annat därför PowerStore 500 tagits fram och lanseras på den svenska marknaden – den är lite mer anpassad för små och medelstora företag i Sverige. Den har all funktionalitet från de större modell, men lite mindre i storleken och därmed även billigare, avslutar Jakob Ödman. 

Genomför en ”proof-of-concept” 

Att byta lagringssystem kan för de flesta företag vara en komplicerad affär. Den som samarbetar med Dell Technologies får via distributören Arrow ECS Sweden en unik möjlighet att genomföra en ”proof-of-concept” på Arrows demoutrustning. Under en testperiod installeras lagringsenheten och testkörs, på så sätt får man svart på vitt bevis på hur väl lagringsenheten presterar och vilka fördelar den medför.

Läs mer om Dell Technologies PowerStore 500 och distributören Arrow ECS Sverige 

 

Mer från Arrow ECS Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arrow ECS Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?