Hoppa till innehållet

Annons

Storbanken kan sparka var tredje anställd kommande åren

Schweiziska investmentbanken UBS kan i framtiden komma att göra sig av med 30 procent av sina anställda tack vare framstegen på det tekniska området. Det uppgav bolagets vd Sergio Ermotti som sade att de jobb som blir kvar kommer att vara mycket mer intressanta.

Sergio Ermotti, UBS.
Sergio Ermotti, UBS.Bild:AP

”Där kommer den mänskliga rollen att vara avgörande för leverans av tjänsten”, sade han i en intervju med Bloomberg Markets. UBS har idag nästan 95 000 anställda.

I maj uppgav 75 procent av bankirerna vid en utfrågning av Consultancy Accenture att de ser artificiell intelligens bli det primära sättet för hur banker samverkar med sina kunder inom de närmaste tre åren.

Sergio Ermotti säger i intervjun också att ingenting är 100 procent givet i dag, det är inte en absolut självklarhet att UBS blir kvar i Schweiz. Det beslut som Nordeas ledning och styrelse tagit med flytt av den legala hemvisten från Sverige till Finland är något som förtjänar respekt och beundran.

"Det finns en acceptans för att regleringar är rätt sak och något som skyddar aktieägare och kunder. Men det finns ett läge där du hamnar i en icke-slagkraftig position. Om du inte har en förmåga att skydda värdet av din egen verksamhet behöver du ta till åtgärder", säger han och påpekar att han därmed har en stor respekt och beundran för vad Nordea gjorde.

Sergio Ermotti talar om att det kan vara en början på insikter om att miljön är förändrad och att "inget ska tas för givet" då ingenting är 100 procent säkert i dag. Han påpekar att Nordea primärt är ägt av icke-svenska investerare och att inte heller UBS kontrolleras av schweiziska investerare.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera