ANNONS:
Till Di.se

Storbanken: JM:s sålda borätter väntas på lägsta nivå sedan 2008

Bostadsbyggbolaget JM:s antal sålda bostadsenheter under det gångna kvartalet kan ha legat på den lägsta kvartalsvisa nivån sedan 2008.

Det skriver DNB i en analys daterad 17 januari i vilken rekommendationen sälj och riktkursen 180 kronor upprepas.

"Vi förväntar oss nu att 550 enheter såldes (tidigare 700), vilket skulle vara den lägsta siffran sedan 2008. Att bostadsmarknaden försvagades under det fjärde kvartalet kan troligtvis primärt ha påverkat försäljningen av nya lägenheter", bedömer den norska storbanken.

DNB antar att viljan till att skriva på köpekontrakt till dagens priser för att få tillgång till en lägenhet först omkring 1,5 år kan antas minska snabbare än priserna.

"Denna tes stöds av Veidekkes svaga försäljning under det fjärde kvartalet med 79 sålda enheter i Sverige (206 under det fjärde kvartalet 2016) och 124 sålda enheter i Norge (mot 169)", skriver DNB som även noterar tecken på bostadsutvecklare som börjat sänka priser på nybyggt.

Sålda samt startade enheter kombinerat med JM:s kommentarer om markvärderingar kan tänkas hamna i fokus i samband med JM:s bokslut, bedömer DNB.

För helåret 2017 spår DNB, likt konsensus, en vinst per aktie på uppemot 30 kronor. Den norska storbanken spår även en klar utdelningshöjning för 2017 till 15 kronor aktien från 9:50 kronor för 2016, i linje med bolagets mål att i snitt över en konjunkturcykel dela ut 50 procent av nettoresultatet.

Däremot bedömer DNB att såväl vinst per aktie och utdelning sedan är lägre än för 2017 under kommande tre år.

"Utdelningen och återköpsavkastningen är relativt hög. Bolagsledningen har dock kommenterat att återköpen kan komma att upphöra och vi tycker inte att direktavkastningen ska utgöra en bottenvärderingsmetod i en cyklisk sektor", skriver DNB.

JM har stabilt sedan 2012 återköpt aktier för 125 miljoner kronor per kvartal.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies