Annons

Storbanken: Här kan nästa finanskris slå till

Var finns nästa finanskris? Tyska storbanken Deutsche Bank har djupdykt i vilka egenskaper som kan ligga till grund för ett ekonomiskt ras och pekar framför allt ut två länder som ligger i riskzonen.

Bild:TT

En ökad obalans i den globala handeln och ett större inflytande av populistiska partier är några av de faktorer som kan ligga till grund för en kris, enligt en forskningsrapport som Deutsche Bank tagit fram, skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Det är några markandsstrateger som pekar på några specifika områden där varningssignalerna ljuder extra högt.

”Om det finns en kris inom kort, säg inom de närmaste 2-3 åren, skulle det vara svårt att titta på de här faktorerna och säga att det inte fanns någon möjlighet att upptäcka dem”, skriver de.

Här är några av de punkter som marknadsstrategerna listar som kan leda till nästa finanskris och som CNBC återger.

Centralbankernas ”Great Unwind”
Centralbanker som amerikanska Fed, europeiska ECB och brittiska Bank of England går in i något som kallas ”Great Unwind” som innebär avveckling av värdepapper och rekordlåga räntor. Strategerna ser det som en ”resa in i det okända” och att historien kommer att visa på väsentliga konsekvenser.
"Även om centralbankerna får kalla fötter eller om ekonomin oväntat försämras kommer vi att vara kvar i en historisk situation som i sin tur gör ekonomin instabil", skriver de.

Slut på ammunition
Deutsche Bank ser en fara i att centralbanker och regeringar står utan vapen om en lågkonjunktur skulle inträffa med nollräntor och höga statsskuldsnivåer.
”Kommer nästa recession bestå av politiker med noll handlingskraft eller kommer de ta till ännu mer extrema åtgärder för att få intäkter till sin finanspolitik?”, står det i rapporten.

Mer QE (kvantitativ lättnad) om inflationen sviker?
Sedan finanskrisen för tio år sedan har den fortsatt låga inflationen varit en konstant huvudvärk för centralbankerna. Något som Deutsche Bank-strategerna ser som ”otroligt” med tanke på centralbankerna nivåer och statliga stimulanser.

Italien – nästa kris?
Deutsche Bank varnar för politisk och ekonomisk osäkerhet i Italien.
”Ett land som närmar sig ett val med ett stort populistiskt partistöd och en generationspresterande ekonomi, en relativt stor skuldbörda och ett ömtåligt banksystem, som fortsätter att hantera förlegade skulder, har ingredienserna för att hamna i en finanskris”, skriver den tyska storbanken.

En kinesisk kris?
Med tanke på att Kina lyckats undvika den ekonomiska kraschlandning som många ekonomer varnat för menar Deutsche Bank att landet ändå måste ställa om sin ekonomi från ”tillverkning av tjänster till konsumtion”
”Varningsskyltarna finns där och sårbarheterna kvarstår. Problemet är inte om utan när kreditbubblan dyker upp.”

Den populistiska framgången
Populismen har ökat i världen i och med valet av Donald Trump, brexit-omröstningen och framgången för missnöjespartier som franska högerpartiet National Front. Deutsche Bank-strategerna menar att så länge populistiska politiska partier fortsätter att utgöra ett hot mot etablerade partier ökar också osäkerheten på den finansiella marknaden.
 
Oförutsägbara Japan
Trots regeringens försök att öka ekonomin och inflationen med finanspolitisk stimulans och strukturreformer under de senaste fem åren noterar Deutsche Bank att Japan fortsätter att möta ett ekonomiskt och demografiskt problem. 
"Japan fortsätter att möta utmaningen att försöka hantera stora budgetunderskott, stora QE-värden och den högsta offentliga skuldkvoten i den utvecklade världen i en tid då befolkningsmängden faller och åldras".
 
Brexit
Storbritanniens process att lämna EU är en möjlig finansiell chock, menar Deutsche Bank.
”Vi väntar oss en kompromiss och att Storbritannien och EU kommer att skapa ett nytt förhållande. Men i denna osäkra värld kan brexit innebära en potentiell kris om förhandlingarna misslyckas”.
 
Likviditetsbrist på finansmarknaden 
Slutligen listar Deutsche Bank nedgången i likviditeten på marknaden som en potentiell knäckpunkt, inflöden till tillväxtmarknader och utvecklade marknadsobligationsfonder som plötsligt blir det omvända.
”Om detta inträffar samtidigt som centralbankerna började avveckla sina betydande köp kan det leda till en kraftig korrigering av priser som skulle kunna uppmuntra eller förvärra en kris", varnar Deutsche Bank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?