1515

Storbanken: Här kan nästa finanskris slå till

Var finns nästa finanskris? Tyska storbanken Deutsche Bank har djupdykt i vilka egenskaper som kan ligga till grund för ett ekonomiskt ras och pekar framför allt ut två länder som ligger i riskzonen.

Bild:TT

En ökad obalans i den globala handeln och ett större inflytande av populistiska partier är några av de faktorer som kan ligga till grund för en kris, enligt en forskningsrapport som Deutsche Bank tagit fram, skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Det är några markandsstrateger som pekar på några specifika områden där varningssignalerna ljuder extra högt.

”Om det finns en kris inom kort, säg inom de närmaste 2-3 åren, skulle det vara svårt att titta på de här faktorerna och säga att det inte fanns någon möjlighet att upptäcka dem”, skriver de.

Här är några av de punkter som marknadsstrategerna listar som kan leda till nästa finanskris och som CNBC återger.

Centralbankernas ”Great Unwind”
Centralbanker som amerikanska Fed, europeiska ECB och brittiska Bank of England går in i något som kallas ”Great Unwind” som innebär avveckling av värdepapper och rekordlåga räntor. Strategerna ser det som en ”resa in i det okända” och att historien kommer att visa på väsentliga konsekvenser.
"Även om centralbankerna får kalla fötter eller om ekonomin oväntat försämras kommer vi att vara kvar i en historisk situation som i sin tur gör ekonomin instabil", skriver de.

Slut på ammunition
Deutsche Bank ser en fara i att centralbanker och regeringar står utan vapen om en lågkonjunktur skulle inträffa med nollräntor och höga statsskuldsnivåer.
”Kommer nästa recession bestå av politiker med noll handlingskraft eller kommer de ta till ännu mer extrema åtgärder för att få intäkter till sin finanspolitik?”, står det i rapporten.

Mer QE (kvantitativ lättnad) om inflationen sviker?
Sedan finanskrisen för tio år sedan har den fortsatt låga inflationen varit en konstant huvudvärk för centralbankerna. Något som Deutsche Bank-strategerna ser som ”otroligt” med tanke på centralbankerna nivåer och statliga stimulanser.

Italien – nästa kris?
Deutsche Bank varnar för politisk och ekonomisk osäkerhet i Italien.
”Ett land som närmar sig ett val med ett stort populistiskt partistöd och en generationspresterande ekonomi, en relativt stor skuldbörda och ett ömtåligt banksystem, som fortsätter att hantera förlegade skulder, har ingredienserna för att hamna i en finanskris”, skriver den tyska storbanken.

En kinesisk kris?
Med tanke på att Kina lyckats undvika den ekonomiska kraschlandning som många ekonomer varnat för menar Deutsche Bank att landet ändå måste ställa om sin ekonomi från ”tillverkning av tjänster till konsumtion”
”Varningsskyltarna finns där och sårbarheterna kvarstår. Problemet är inte om utan när kreditbubblan dyker upp.”

Den populistiska framgången
Populismen har ökat i världen i och med valet av Donald Trump, brexit-omröstningen och framgången för missnöjespartier som franska högerpartiet National Front. Deutsche Bank-strategerna menar att så länge populistiska politiska partier fortsätter att utgöra ett hot mot etablerade partier ökar också osäkerheten på den finansiella marknaden.
 
Oförutsägbara Japan
Trots regeringens försök att öka ekonomin och inflationen med finanspolitisk stimulans och strukturreformer under de senaste fem åren noterar Deutsche Bank att Japan fortsätter att möta ett ekonomiskt och demografiskt problem. 
"Japan fortsätter att möta utmaningen att försöka hantera stora budgetunderskott, stora QE-värden och den högsta offentliga skuldkvoten i den utvecklade världen i en tid då befolkningsmängden faller och åldras".
 
Brexit
Storbritanniens process att lämna EU är en möjlig finansiell chock, menar Deutsche Bank.
”Vi väntar oss en kompromiss och att Storbritannien och EU kommer att skapa ett nytt förhållande. Men i denna osäkra värld kan brexit innebära en potentiell kris om förhandlingarna misslyckas”.
 
Likviditetsbrist på finansmarknaden 
Slutligen listar Deutsche Bank nedgången i likviditeten på marknaden som en potentiell knäckpunkt, inflöden till tillväxtmarknader och utvecklade marknadsobligationsfonder som plötsligt blir det omvända.
”Om detta inträffar samtidigt som centralbankerna började avveckla sina betydande köp kan det leda till en kraftig korrigering av priser som skulle kunna uppmuntra eller förvärra en kris", varnar Deutsche Bank.


Innehåll från CenovaAnnons

Lång erfarenhet av medicinteknik – satsar nu på läkemedel

I snart 50 år har Cenova i rollen som kontraktstillverkare tillverkat och förpackat framförallt medicintekniska produkter. Tillverkningen har fokuserats på medicinteknik men omfattar även angränsade produktkategorier med liknande krav på spårbarhet, renhet och sterilitet. Produkter som till exempel används inom läkemedels- eller livsmedelsindustrin där krav på renhet är betydande.

På senare år har dock efterfrågan och intresset från marknaden visat en tydlig trend. Medicintekniska produkter som inkluderar läkemedel efterfrågas oftare. Med anledning av detta är det nu dags att skriva ett nytt kapitel i Cenovas långa historia.

* Det är en tydlig trend på marknaden. Kombinationsprodukter verkar bli allt vanligare och efterfrågan på att lägga all tillverkning och packning på ett och samma ställe ökar. Vi är ju redan vana av att ta helhetsansvar inom medicinteknisk tillverkning, där vi hanterar hela flödet från inköp till sterilisering. Det ska bli fantastiskt kul att ta steget in mot läkemedel och applicera det vi är bra på även där, säger Johannes Kask, marknadschef på Cenova.

Arbetet med att komplettera verksamheten med det nya affärsområdet har pågått en tid och startade med en GAP-analys mot befintlig verksamhet. Skillnaderna kan anses både små och stora och balansen att göra vad som krävs men att inte påverka befintliga processer och rutiner i för stor utsträckning är extremt viktig.

* Steget kan bedömas som stort, men med flera stora kunder inom läkemedelstillverkning har vi i decennier påvisat vår förmåga att leva upp till de förväntningar som krävs i den typen av tillverkning. Det ger en stor trygghet i att vi kommer att klara av resan på bästa tänkbara sätt, fortsätter Johannes.

Fakta om Cenova
Grundades:
1972
Personalstyrka: 120
Omsättning: 130 miljoner 2020
Kärnprocesser: Renrumstillverkning i form av Formsprutning, Vakuumformning, Montering, Svetsning, Limning, Förpackning samt de efterföljande processerna Packning och Sterilisering.
Cenova arbetar med allt från små innovationsbolag och startups till multinationella läkemedelskoncerner. Ingen kund är för liten eller för stor för Cenova.

Besök oss för mer information 

Mer från Cenova

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?