ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stål & gruvor

Storbanken: Europas stålbolag står inför tung period

  • Foto: Claes-Göran Flinck

Den europeiska stålkonjunkturen är efter två år av uppgångar på väg att vända. Högre lager, ökad kinesisk nettoexport, ökad stålimport till EU och en stökig handelsrelation mellan Europa och USA är alla faktorer som talar för att det är dags att bli försiktig som investerare.

Den bilden målar investmentbanken UBS upp i en ny rapport, daterad 7 juni.

"Då råvarupriserna inte väntas falla /…/ kommer europeiska stålverk att möta ett tryck på marginalerna under kommande tolv månader, tror vi", skriver UBS analytiker.

Stållagren i EU har under de senaste två månaderna nått sin högsta nivå sedan sommaren 2014 och uppbyggnaden fortsätter, vilket hotar produktionstillväxten under årets andra halva, resonerar UBS.

"Baserat på våra beräkningar kommer kapacitetsutnyttjandet att falla omkring 0,8 procent under den andra halvan av året, jämfört med samma period i fjol, vilket skulle skada sektorns 'pricing power' och därmed även marginalerna", fortsätter analytikern.

En konsekvens av den dystrare konjunktursynen är att UBS sänker sin rekommendation för ståljätten Arcelor Mittal två steg till sälj, från tidigare köp. Samtidigt får tyska Saltzgitter rekommendationen sänkt till sälj från neutral, medan säljrekommendationen för SSAB upprepas med riktkursen sänkt till 33 kronor (35).

Endast mer cykliska Voestalpine får rekommendationen höjd, till neutral från sälj. För Thyssen Krupp behålls rekommendationen neutral.

På torsdagseftermiddagen var SSAB A dock börsvinnare i Stockholm med en uppgång på närmare 4 procent. Arcelor Mittal backade emellertid 2,5 procent i Paris och i Frankfurt handlades Thyssen Krupp och Voestalpine strax över nollstrecket.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies