1515

Storbanken: Ekonomisk gryning – men mycket har gått förlorat

Efter historiska BNP-ras i Sverige och globalt väntas den ekonomiska aktiviteten återgå till tillväxt igen under det tredje kvartalet. 

Osäkerheten kring coronaviruset och tillhörande restriktioner väntas dock dämpa efterfrågan även under kommande år, spår Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos.

Foto:HENRIK MONTGOMERY

2020 kommer gå till historien med en världshandel som sedan årets början fallit med omkring 17 procent och en arbetslöshet som ökat dramatiskt. Även om Handelsbanken räknar med att tillväxten tilltar från och med andra halvåret i år och blir relativt stark de närmaste åren väntas det ta lång tid innan den globala ekonomin har återhämtat produktionsbortfallet.

”Den ekonomiska kollapsen har lett till en dramatisk försämring på arbetsmarknaden och en hel del av de jobben kommer inte att komma tillbaka, bland annat till följd av ändrat konsumtionsbeteende. Den höga arbetslösheten i sig dämpar också konsumtionsutvecklingen. Osäkerheten om utvecklingen framåt bidrar också till att hålla tillbaka nyanställningar och investeringar”, skriver storbanken.

För Sveriges del ser Handelsbanken tecken på återhämtning i både hushållens konsumtion och industriproduktion efter ett fall i BNP på 8,6 procent under det andra kvartalet och en arbetslöshet som uppgick till 9,2 procent i juli.

Nu räknar Handelsbanken med att svensk BNP faller med 4,6 procent i år. Att Sverige, trots mindre strikta restriktioner, så här långt inte klarar sig bättre än övriga nordiska grannländer förklarar banken med att Sveriges konjunkturberoende industri, inte minst motorfordonsindustrin, drabbats hårt. 

När det gäller arbetslösheten spår SHB att företagen, i stor utsträckning, kan möta den ökade efterfrågan genom att permitterade successivt återgår till heltid.

”Även om återhämtningen har påbörjats och varseltalen har fallit tillbaka ser vi framför oss en fortsatt stigande arbetslöshet under hösten”, uppger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

På aktiemarknaden har spåren av coronapandemin nästan suddats ut med kurser som snabbt återhämtat sig. Börsuppgången förklaras framför allt av de stora stimulanserna som minskar risken för konkurser och som har lett till ett kraftigt fall i globala räntor. Hotet mot tillgångspriser kommer inte främst från kortsiktiga konjunkturvariationer utan snarare från en eventuell ränteuppgång, menar Handelsbankens makroexperter.

”Men vår slutsats är att centralbankerna kommer motverka en sådan ränteuppgång med alla till buds stående medel”, säger Christina Nyman.

När det gäller den svenska bostadsmarknaden noterar Handelsbanken att den har visat överraskande motståndskraft. Antalet sålda bostadsrätter har skjutit i höjden i sommar och särskilt starkt verkar priser på villor och fritidshus ha utvecklats. En förklaring skulle kunna vara att krisen till stor del har drabbat låginkomsttagare, som inte till lika hög grad äger sin bostad, menar storbanken. 

Handelsbanken bedömning är att bostadspriserna, som återhämtat sig efter den initiala prisnedgången, fortsätter att öka svagt under hösten.

Både regeringen och Riksbanken har under våren genomfört omfattande åtgärder för att mildra skadeverkningarna på ekonomin. Nu bedömer Handelsbanken att fokus successivt kommer att skifta från att hjälpa företagen att övervintra pandemin till mer generella efterfrågestimulanser för att stödja återhämtningen. 

”Vi räknar med att Riksbanken ligger still med räntan på noll procent de kommande åren”, uppger Christina Nyman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?