Annons

Storbanken: Därför fortsätter dollarn att stärkas

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet pekar på att dollarn kommer att handlas starkare mot euron framöver.

Bild:Colourbox

Det skriver Richard Falkenhäll, valutastrateg vid SEB, i ett marknadsbrev på onsdagen.

Den amerikanska valutan har sedan presidentvalet stärkts från omkring 1:10 mot euron till strax över 1:07 i skrivande stund.

Enligt valutastrategen är den senaste veckans dollarförstärkning mer hänförlig till stigande amerikanska obligationsräntor än de ökade förväntningarna på en räntehöjning från Federal Reserve i december.

Givet att Donald Trump börjar göra verklighet av sina finanspolitiska förslag och därmed orsakar en högre BNP-tillväxt och växande budgetunderskott "kommer räntorna troligen inte återgå till de nivåer som rådde innan valet", resonerar Richard Falkenhäll.

"Dessutom kan den expansivare finanspolitiken leda till en oväntat snabb penningpolitisk åtstramning från Federal Reserve", tillägger valutastrategen, som dock fortsatt endast spår två räntehöjningar nästa år.

SEB har reviderat sin dollarprognos och tror nu att EUR/USD kommer att handlas vid 1:06 vid årsslutet och vid 1:03 i mitten av 2017. Den svenska kronan väntas noteras vid 9:20 mot dollarn vid slutet av året och vid 9:30 i juni 2017. I dagsläget handlas USD/SEK på 9:20.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?