Annons

Storbanken: Bopriserna kommer fortsätta falla

Ett sjunkande bostadsbyggande kommer att dämpa den svenska BNP-tillväxten och bostadspriserna väntas sjunka ytterligare innan de bottnar. 

Foto:Hasse Holmberg

Ett nytt orosmoln som drar in över svensk ekonomi är vad som ser ut som en kraftig inbromsning i industrikonjunkturen i euroområdet.

Det skriver Danske Bank i sin Nordic Outlook som presenterades på tisdagen.

Sveriges BNP väntas öka 1,9 procent i år och 1,9 procent 2019.

I den förra prognosen, i mars, spåddes en BNP-tillväxt på 1,6 procent i år och 1,9 procent 2019. 

En ny nedåtrisk för svensk ekonomi har snabbt materialiserats på sistone - en nedgång i den globala industrikonjunkturen, framför allt för euroområdet där sentimentsindikatorer försvagats på senare tid, om än från höga nivåer. Detta redan innan den senaste upptrappningen av handelskriget.

"Tittar man på svenska data är det tydligt att industrins nya exportorder bromsar in överlag. Några sektorer - motorfordon, insatsvaror och trä/trävaror - visar faktiskt direkta nedgångar", skriver Danske Bank.

Även om just nedgången för trävaror kan handla mer om den svenska bostadsmarknaden verkar det enligt Danske Bank som om efterfrågan framför allt minskar på mer företagsorienterade varor.   

De noterar också att industriföretagen blivit mer pessimistiska om orderingången för exportmarknaden i Konjunkturinstitutets barometer och Teknikföretagens senaste barometer, för det andra kvartalet, visar på en minskad orderingång, framför allt just från euroområdet. 

Danske Bank håller fast vid sin prognos att BNP-tillväxten kommer att dämpas betydligt av fallande bostadsinvesteringar. De ser också många tecken på att bostadsinvesteringarna nu kommer att sjunka även om de faktiskt steg under det första kvartalet. Deras prognos är att bostadsbyggandet kommer att falla 20 procent i år och ytterligare 10 procent under 2019. 

För detta talar färre bygglov för flerfamiljshus och en kraftig minskad försäljning för bostadsutvecklarna under det första kvartalet i år, särskilt i Stockholm. 

Eftersom byggandet är fortsatt högt i förhållande till försäljningen räknar Danske Bank med att det kommer att krävas prissänkningar på nyproduktion. De bedömer också att detta kan påverka andrahandsmarknaden och att bostadspriserna kan komma att sjunka ytterligare 5-10 procent innan de bottnar.

De räknar med att Riksbanken även fortsättningsvis kommer att brottas med en alltför låg kärninflation (KPIF exklusive energi), även om KPIF dras upp av stigande energipriser. 

"En kärninflation som har varit stabil på 1,5 procent de senaste månaderna och väntas fortsätta att vara under Riksbankens prognos, ökade tecken på att svensk ekonomi bromsar in och, inte minst, att ECB talar om en första räntehöjning tidigast under det andra halvåret 2019 talar för att Riksbanken tidigast kommer att höja i mitten av 2019", skriver Danske Bank.

De ser dock en liten sannolikhet för att Riksbanken fokuserar mer på KPIF, som lyfts av stigande energipriser och tidigare kronförsvagning. Detta skulle kunna få Riksbanken att höja räntan en eller två gånger i år.

"Detta vore i våra ögon ett policymisstag", skriver Danske Bank.

Enligt bankens inflationsanalys är löneökningarna för låga för att generera ett inhemskt kostnadstryck som är förenligt med 2 procent KPIF-inflation. KPIF-inflationen lyfts nu av kraftigt stigande energipriser, vilket inte är hållbart på sikt. Dessutom krävs en ständigt försvagad krona för att hjälpa till att lyfta KPIF-inflationen. 

Ett tecken det låga inhemska inflationstrycket är att tjänsteinflationen mer än halverats från toppen på 4,0 procent i juli i fjol. 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?