ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbank slaktar Teslas riktkurs

  • Foto: Karin Olander

JP Morgan sänker riktkursen för elbilstillverkaren Tesla från 308 till 195 dollar. Rekommendationen undervikt står fast.

Det framgår av en analys Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

JP Morgan höjde riktkursen från just 195 till 308 dollar den 8 augusti, dagen efter Teslas vd och storägare Elon Musks kontroversiella tweet om att han övervägde att köpa ut bolaget från börsen kring kursnivåer om 420 dollar per aktie och att finansieringen för detta redan var säkrad.

"Vår tolkning av de efterföljande händelserna gör att vi tror att finansieringen inte var säkrad för en transaktion som skulle ta bolaget till privat miljö, inte heller att det fanns ett formellt förslag", skriver JP Morgan.

Investmentbanken påminner att Elon Musk i ett blogginlägg några dagar efter den omtalade tweeten skrev att den saudiska investeringsfonden hade efterfrågat mer information om hur Tesla skulle köpas ut från börsen.

Det indikerar, enligt JP Morgan, att en eventuellt utköpsprocess inte har kommit särskilt långt, åtminstone inte så långt som det först verkade, och att det därför är för tidigt att lägga in sådana övervägande i värderingsmodellen.

Tesla backade ytterligare i den amerikanska införhandeln på måndagen, ned cirka 5 procent, och den ser därmed ut att handlas en bra bit under 300-dollarstrecket igen när den officiella handeln drar i gång.

I helgen har det även kommit uppgifter om att den saudiska investeringsfonden, som alltså skulle hjälpa Elon Musk med finansiering, har vänt blickarna åt andra elbilstillverkare. Källor till Reuters uppger att fonden förhandlar om Lucid Motor om en investering.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies