1515

Storåkaren redo för Norrlandsboomen – ”det är som ett gift”

TÖRE.
Som 14-åring började Fredrik Forslund köra traktor på ett jordbruk. Sedan var han fast – det var maskiner som gällde. I dag driver han ett av Norrbottens större åkerier.

”Det är som ett gift, det går inte att sluta”, säger han.

Fredrik Forslund har varit helt inriktad på maskiner sedan de tidiga tonåren.
Fredrik Forslund har varit helt inriktad på maskiner sedan de tidiga tonåren.Foto:Jens Kärrman

På gården i Töre står lastbilar och andra fordon på rad. Stora som små. Det är här bland maskinerna som Fredrik Forslund trivs som bäst.

”Jag började på ett jordbruk när jag var 14-15 år, vettu. Sedan dess är det maskiner som gällt för mig, inget annat”, berättar han.

Fomab är ett åkeri- och entreprenadföretag som verkar över hela Norrbotten. Bolaget har terminaler från Luleå i söder till Pajala och Kiruna i norr, men navet finns i byn Töre i de södra delarna av Kalix kommun. Här vid Bottenvikens nordligaste punkt är Fomab en av de större arbetsgivarna.

Företaget med 63 anställda och ett 50-tal fordon kör gods och utför entreprenadjobb i norra Norrland. När det finns tid över flyttar de också ett och annat hus.

”Vi har ökat lite varje år och har aldrig haft ett förlustår. I dagarna öppnar vi en ny terminal i Gällivare”, säger Fredrik Forslund samtidigt som en 24 meter lång trailer rullar in lastad med en grävmaskin.

Att han skulle bli företagare var långt ifrån självklart. Det fanns inga entreprenörer i familjen och att starta eget var inte förstahandsalternativet som ung. Efter naturbruksgymnasiet hoppade han på ett jobb hos en lokal firma, där han blev kvar i tio år.

Men när ägaren gick i pension i slutet av 1990-talet köpte Fredrik Forslund en lastbil och en grävmaskin av honom. Han blev sin egen och körde på som enmansföretagare i några år. Lyftet kom för 14 år sedan när Fredrik Forslund slog sig ihop med kompisen Roger Malmström. Fomab, som är en förkortning av grundarnas efternamn, var fött. Det började i blygsam skala med några miljoner i omsättning och en handfull anställda.

”Planen var att vi skulle börja med bemanning av lastbilar, och helst skulle vi ha hållit oss till det”, säger Fredrik Forslund och skrattar:

”Det är mer lönsamt och mindre problem när man bemannar åt andra. När man räknar på egna jobb är det lite av ett lotteri.”

Med åren har dock uppdragen i egen regi tagit över och det har gått riktigt bra. Omsättningen har flerdubblats flera gånger om till dagens 68,5 miljoner kronor. Men det är en tuff bransch med prispress och små marginaler.

”En del jobb går bra, en del går dåligt. Det gäller att ha flera uppdrag. Har du bara ett och det går illa, då är det kört”, säger Fredrik Forslund.

I dag har företaget en sådan bredd i verksamheten att de kan parera ifall någon del går sämre.

”Vi har ökat lite varje år och det finns alltid något att fundera över som hur vi ska få nästa projekt att fungera. Det finns en drivkraft och utmaning i det”, säger Fredrik Forslund.

Många gånger är det tufft att klara uppdragen både logistiskt och ekonomiskt. Fredrik Forslund rycker ofta ut och kör själv när personal blir sjuk eller när det är mycket att göra. De senaste åren, sedan Roger Malmström lämnade bolaget, har varit slitsamma. Samtidigt skrattar Fredrik Forslund ofta och gärna. Glädjen i jobbet är en viktig drivkraft för honom.

”Hade det inte varit roligt hade jag gett upp för länge sedan. Det är ingen som vill anlita en som kommer med ansiktet hängande under armen. Jag är positivt inställd till det mesta.”

I den andan har han skaffat sig flera sidoverksamheter i företaget. Bland annat gör Fomab en del jobb på pråmar, framför allt transporter av maskiner och hus i Kalix skärgård. Viktigaste anledningen är att Fredrik Forslund tycker det är roligt.

”Första sommarjobbet jag hade var i flottningen, en av de sista somrarna som den var i gång. Då var jag ute på en flotte och knuffade timmerstockar. På det viset blev jag biten av pråmar och bogserbåtar. När jag fick råd skaffade jag lite egna grejer”, säger han.

Och om man äger pråmar och arbetsbåtar, då kan det vara bra att ha någonstans att ställa grejerna. Så Fredrik Forslund köpte den lilla hamnen i Töre.

”Att göra ett jobb på en pråm är som terapi. Det går i fem knop, du har ingenstans att ta vägen och det går inte att stressa. Det är bara att slappna av, se sig omkring och gilla läget”‚ säger han när han visar Di runt i den lilla hamnen.

Framtidsplanen för Fomab är att fortsätta växa och utvecklas i lagom takt. Gruvor och industrier i Norrbotten går bra, vilket gör att det kommer finnas gott om jobb att slåss om. Svårigheten är att hitta chaufförer. Men räkna med att Fredrik Forslund finns med på ett eller annat sätt. Han funderar redan på ett nytt nav i Överkalix. Och varför inte göra något av hamnen nu när så mycket händer i länet?

”Ibland händer det att jag tänker, att va fasiken håller jag på med. Men så kommer någon med något nytt uppslag. Då får man hålla på och gräva i det och då är hjärnan i gång igen”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?