Storägaren Leksell stärker sin position i Elekta

Tungviktaren Laurent Leksell storköper röststarka aktier i medicinteknikbolaget Elekta. Efter affärerna kommer han kontrollera totalt 30,6 procent av rösterna i bolaget.

Laurent Leksell.
Laurent Leksell.Bild:Jesper Frisk

Storägaren Laurent Leksell har köpt 730.769 A-aktier till ett värde av 71,2 miljoner kronor i medicinteknikbolaget Elekta.

Affären gjordes genom en konvertering av hans utestående 2012/2017 konvertibellån av serie A och i samband med konverteringen har Leksell även sålt 250.000 B-aktier i Elekta.

Efter affärerna kommer Laurent Leksell totalt att kontrollera aktier som motsvarar 30,6 procent av rösterna i Elekta.

Leksell fick redan 2012 dispens av Aktiemarknadsnämnden från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom en konvertering av konvertibler till aktier, och därför får han ingen budplikt trots att han nu kontrollerar över 30 procent av rösterna i Elekta.

Nyheten kommer drygt två veckor efter att Di kunde rapportera att Elektas vd Richard Hausmann har utökat sitt innehav i bolaget. Den 2 mars köpte han 5.000 aktier i bolaget till ett värde av drygt 400.000 kronor, enligt den genomsnittliga kursen den dagen. Richard Hausmann ägde sedan tidigare 14.500 aktier, enligt bolagets senaste årsredovisning.

Elektas B-aktie är upp 0,8 procent vid 14.30 på torsdagen.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?