ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storägare storsäljer i Oatly

  • Toni Petersson, vd på Oatly Foto: Oatyl.

Industrifonden säljer majoriteten av sitt innehav i Oatly. Nya ägare i livsmedelsbolaget är de internationella investerarna Verlinvest och China Resources.

Industrifonden, som var ett av bolagets huvudägare, behåller en tredjedel av sitt innehav på 17 procent. De nya internationella investerarna ska stötta Oatlys fortsatta globala tillväxt på nya marknader.

”Oatly har skrivit om spelreglerna på en marknad där stora bolag länge dominerat. Vi är väldigt stolta över att teamet framgångsrikt har lyckats etablera en livsstil genom sitt varumärke, som gör det möjligt för människor att konsumera nyttiga och hållbara produkter. Det har varit en otroligt spännande resa hittills –- och dessutom en riktigt bra investering för Industrifonden", säger Thomas Carlström, Investment manager på Industrifonden.

Hur mycket Industrifonden tjänar på affären vill man inte kommentera, men enligt uppgift till Dagens industri har affären ett högt värde och en mycket bra avkastning.

"Att Industrifonden har varit en nära partner på Oatlys resa har varit mycket värdefullt och vi är glada över att de är kvar som delägare. Vår nya partner har ett brett nätverk och industriell erfarenhet i nya nyckelmarknader, främst Kina och USA, vilket kommer att gynna vår globala tillväxt för att etablera varumärket på nya internationella marknader", säger Toni Petersson, vd på Oatly.

Oatly grundades 1994 efter att forskare vid Lunds universitet upptäckt att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig dryck. Richard Östes havredryck har därefter slagit sig in på 20 marknader i Europa och Asien. Bolaget omsatte förra året 365 miljoner kronor.

Övriga nuvarande ägare, som Östersjöstiftelsen, grundarna, privata investerare och anställda kommer att ha kvar ägarandelar i bolaget.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies