ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Storägare beställer rapport om H&M: "Mycket hög" risk för barnarbete

  • H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jesper Frisk

Det föreligger "mycket hög" risk för barnarbete inom H&M:s produktion. Det visar en rapport som en av bolagets huvudägare beställt, rapporterar Svenska Dagbladet.

I rapporten framgår att det föreligger stora risker för brott mot flera FN-principer. Vad gäller barnarbete bedöms risken vara "mycket hög", skriver Svenska Dagbladet.

Rapporten är beställd från det schweiziska analysbolaget Reprisk och ska alltså ha genomförts på begäran av en av H&M:s huvudägare. Vilken av storägarna som ligger bakom framgår dock inte av Svenska Dagbladets rapportering.

Reprisk har identifierat 186 riskincidenter de senaste tio åren och enligt rapporten ska riskerna ha ökat, både i antal incidenter och hur allvarliga de är. Särskilt inom barnarbete och rätten till facklig organisering ska riskerna ha ökat enligt rapporten.

En av anledningarna till ökningen är att en stor del av H&M:s verksamhet förflyttats till högriskländer enligt Philipp Aeby, vd på Reprisk. Han påpekar också att övervakningssystemen fångar upp fler incidenter i dag och att uppmärksamheten ökat från media och ägare.

"Utifrån våra siffror tycker jag inte att de gör tillräckligt. Men det finns heller ingen snabb lösning på problematiken", säger han till Svenska Dagbladet.

H&M vill inte kommentera rapporten i detalj med hänvisning till att bolaget inte tagit del av innehållet i sin helhet. Helena Jansson på bolagets globala pressavdelning påpekar dock i ett mejl att det är skillnad på risker för bolagets anseende och faktiska incidenter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer