ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Storaffär i vården: Cityakuten blir riskkapitalägd

  • Aleris nya styrelseordförande Thomas Berglund.

En storaffär i den svenska privatägda sjukvården har klubbats: Aleris, som nyligen såldes av Investor till Triton, köper specialistsjukvårdskoncernen Proliva med bland annat Cityakuten i Stockholm från Praktikertjänst.

Affären gjordes upp i natt och görs till en hemlig köpeskilling och innebär att tvåan och trean på den svenska specialistsjukvårdsmarknaden, Aleris och Proliva, går ihop och blir en större konkurrent till marknadsdominanten Capio. GHP, nuvarande fyra och väsentligt mindre, blir därmed trea.

”Jag tror det här kommer att öka takten i sjukvårdens utskiftning (outsourcing)”, säger Aleris nya styrelseordförande Thomas Berglund, som rekryterades i år av Triton efter köpet från Investor, efter att tidigare ha varit vd för Capio. I väntan på Aleris nya vd Sofia Palmqvist är han även tillförordnad vd.

Skälet till den förmodade ökningen är, redogör han för, att det har funnits en viss tveksamhet från landstingen (numera regioner) att lägga ut verksamhet från storsjukhusen på entreprenad när det i många fall har funnits bara en stor spelare (Capio), vilket i sin tur har lett till en del okynnesöverklagande av upphandlingar.

Proliva har 12 dotterbolag, en omsättning på 2,6 miljarder kronor och drygt 2.400 anställda, vilket gör att Aleris efter affären omsätter 7,0 miljarder på 5.400 anställda i Skandinavien, varav 4,5 miljarder och 3.600 personer i Sverige. 

Det som köps består av 30 olika specialistkliniker och omfattar bland annat BB Stockholm och Cityakuten i Stockholm samt närsjukhus i Västra Götaland. Däremot inte Sankt Eriks ögonsjukhus som personalen där lade bud på 2001 tillsammans med Proliva utan att någon affär kom till stånd.

Enligt Thomas Berglund finns ingen större överlappning mellan Aleris och Prolivas kliniker, så någon nämnvärd förändring för patienter eller personal är inte att vänta. Däremot medger den större verksamheten ökat utrymme för investeringar i digitalisering, säger han och nämner att it-konsulter har kopplats in för detta. Han nämner också att Proliva inte varit särskilt lönsamt, och att förbättringspotential finns.

Praktikertjänst behåller efter affären sina vårdcentraler och de tandkliniker som är dess ursprung, och någon ägarförändring i det kooperativt ägda bolaget sker inte: Proliva är ett helägt dotterbolag, och Prolivas chefer har därmed inte ägt något av Praktikertjänst.

Carina Olson, vd i Praktikertjänst sedan 1 november då företrädaren Erik Strand gick i pension, säger att köpeskillingen – som alltså inte avslöjas – ska investeras i verksamheten och inte delas ut till ägarna.

”Vi ska smalna av vårt fokus till kärnverksamheten, som är tandvård, primärvård och även vissa ägarledda mindre kliniker inom specialistvård. Portföljen har med den upphandlade storskaliga specialistvård som Proliva erbjudit kanske blivit något för bred för oss”, säger hon, och hävdar att organisk tillväxt har företräde framför förvärv på Praktikertjänsts strategiska agenda framöver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer