Annons

Storaffär i vården: Cityakuten blir riskkapitalägd

En storaffär i den svenska privatägda sjukvården har klubbats: Aleris, som nyligen såldes av Investor till Triton, köper specialistsjukvårdskoncernen Proliva med bland annat Cityakuten i Stockholm från Praktikertjänst.

Aleris nya styrelseordförande Thomas Berglund.
Aleris nya styrelseordförande Thomas Berglund.

Affären gjordes upp i natt och görs till en hemlig köpeskilling och innebär att tvåan och trean på den svenska specialistsjukvårdsmarknaden, Aleris och Proliva, går ihop och blir en större konkurrent till marknadsdominanten Capio. GHP, nuvarande fyra och väsentligt mindre, blir därmed trea.

”Jag tror det här kommer att öka takten i sjukvårdens utskiftning (outsourcing)”, säger Aleris nya styrelseordförande Thomas Berglund, som rekryterades i år av Triton efter köpet från Investor, efter att tidigare ha varit vd för Capio. I väntan på Aleris nya vd Sofia Palmqvist är han även tillförordnad vd.

Skälet till den förmodade ökningen är, redogör han för, att det har funnits en viss tveksamhet från landstingen (numera regioner) att lägga ut verksamhet från storsjukhusen på entreprenad när det i många fall har funnits bara en stor spelare (Capio), vilket i sin tur har lett till en del okynnesöverklagande av upphandlingar.

Proliva har 12 dotterbolag, en omsättning på 2,6 miljarder kronor och drygt 2.400 anställda, vilket gör att Aleris efter affären omsätter 7,0 miljarder på 5.400 anställda i Skandinavien, varav 4,5 miljarder och 3.600 personer i Sverige. 

Det som köps består av 30 olika specialistkliniker och omfattar bland annat BB Stockholm och Cityakuten i Stockholm samt närsjukhus i Västra Götaland. Däremot inte Sankt Eriks ögonsjukhus som personalen där lade bud på 2001 tillsammans med Proliva utan att någon affär kom till stånd.

Enligt Thomas Berglund finns ingen större överlappning mellan Aleris och Prolivas kliniker, så någon nämnvärd förändring för patienter eller personal är inte att vänta. Däremot medger den större verksamheten ökat utrymme för investeringar i digitalisering, säger han och nämner att it-konsulter har kopplats in för detta. Han nämner också att Proliva inte varit särskilt lönsamt, och att förbättringspotential finns.

Praktikertjänst behåller efter affären sina vårdcentraler och de tandkliniker som är dess ursprung, och någon ägarförändring i det kooperativt ägda bolaget sker inte: Proliva är ett helägt dotterbolag, och Prolivas chefer har därmed inte ägt något av Praktikertjänst.

Carina Olson, vd i Praktikertjänst sedan 1 november då företrädaren Erik Strand gick i pension, säger att köpeskillingen – som alltså inte avslöjas – ska investeras i verksamheten och inte delas ut till ägarna.

”Vi ska smalna av vårt fokus till kärnverksamheten, som är tandvård, primärvård och även vissa ägarledda mindre kliniker inom specialistvård. Portföljen har med den upphandlade storskaliga specialistvård som Proliva erbjudit kanske blivit något för bred för oss”, säger hon, och hävdar att organisk tillväxt har företräde framför förvärv på Praktikertjänsts strategiska agenda framöver.

Innehåll från FuturionAnnons

Oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin

Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson.
Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022
Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson. Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022

Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex. 

Hushåll och företag pressas av räntor, höga elpriser och en stundande lågkonjunktur. Arbetsförmedlingen meddelade i december att vi befinner oss i den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020. Det är tydligt att den ekonomiska situationen driver på arbetsmarknadsoron.

Mer än var fjärde yrkesverksam (26 procent) upplever att de har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. Före pandemin (2019) bedömde 14 procent av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha svårt att hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande och att de inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan dess har siffran alltså nästan dubblerats. 

Andelen som bedömer att de har en stark ställning på arbetsmarknaden har däremot återhämtat sig efter att ha störtdykt under pandemin. Före pandemin upplevde en fjärdedel av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb och att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå. 

– Det är en oroväckande utveckling. På många sätt håller världen på att återhämta sig efter att pandemin vände allting upp och ner 2020. Men nu väntar en lågkonjunktur och det osäkra omvärldsläget sprider oro och otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion.  

För att kunna följa och påverka utvecklingen på arbetsmarknaden, studerar Futurion hur arbetstagarna uppfattar sin position på arbetsmarknaden. I Framtidssäkringsindex, FIX, mäter Futurion sedan 2019 bland annat hur många som tror att de skulle kunna hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande, och om de anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

Erbjuds inte kompetensutveckling 

Många av dem som upplever sin position som hotad på arbetsmarknaden (18 procent) tror att de skulle behöva vidareutbilda sig för att behålla sina jobb. Samtidigt uppger hälften av dem att de inte erbjuds kompetensutveckling av sin arbetsgivare. Bland de som ser sig som attraktiva på arbetsmarknaden däremot, uppger bara 23 procent att de inte erbjuds kompetensutveckling, medan hela 60 procent blir erbjudna det. 

– Det är anmärkningsvärt att de grupper som har störst behov av kompetensutveckling i många fall blir utan. Vi ser en polarisering på arbetsmarknaden där allt fler känner sig hotade och samtidigt inte får det stöd de behöver, fortsätter Ann-Therése Enarsson. 

Om Futurion

Futurion är den breda tjänstemannarörelsens tankesmedja som fokuserar på morgondagens arbetsliv. Tankesmedjan följer och analyserar utvecklingen på arbetsmarknaden och skapar arenor där olika tankar möts och bryts mot varandra. Futurion arbetar forskningsnära och i dialog med andra aktörer.

Läs mer på futurion.se 

 

Mer från Futurion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera