Annons

Stora utmaningar för Macrons nya breddade regering

Det blir avlösning på den tunga posten som inrikesminister i Frankrike. President Emmanuel Macron och den nye premiärminister Jean Castex lyfter in Gérald Darmanin som inrikesminister efter Christophe Castaner.

Det blir också en ny miljöminister i form av Barbara Pompili – och därmed får Macron ännu mera bredd i sin regering.

Frankrikes president Emmanuel Macron tillsammans med regeringens nya inrikesminister Gérald Darmanin och den nya miljöministern Barbara Pompili.
Frankrikes president Emmanuel Macron tillsammans med regeringens nya inrikesminister Gérald Darmanin och den nya miljöministern Barbara Pompili.Foto:Ludovic Marin, Christophe Ena, Eric Feferberg

Den nye inrikesministern, Gérald Darmanin, har fram till nu varit budgetminister. Inrikesminister är en tung, men också mycket komplicerad och krävande post och hanterar bland annat det franska polisväsendet – som just nu plågas av anklagelser om rasism och övervåld.

Barbara Pompili, före detta medlem av Frankrikes gröna parti EELV, blir ny miljöminister efter Elisabeth Borne.

På två av de andra tunga posterna, som finansminister och utrikesminister, stannar däremot Bruno Le Maire och Jean-Yves Le Drian. Oförändrat blir det också inom försvarsdepartementet, där Florence Parly sitter kvar som minister, säger Macrons rådgivare Alexis Kohler.

Den nya franska ministären lär inte få någon smekmånad. Utmaningarna är många och tunga. Coronapandemin har slungat landets ekonomi in i den djupaste krisen under efterkrigstiden – och där får Bruno Le Maire gneta på i sin nyckelroll.

Ett annat problem är utanförskap och integration. Och där kanske Macron har sneglat extra på Gérald Darmanin – som har algeriska och maltesiska rötter.

Dessutom förväntar sig president Macron enligt många bedömare att Castex, som kommer från högerpartiet Republikanerna men anses stå något till vänster om sin populäre företrädare Édouard Philippe, ska bistå med draghjälp inför presidentvalet 2022.

Utöver ekonomin väntas klimat- och miljöfrågor bli ett fokusområde för den nya regeringen. Efter miljöpartiet EELV:s framgångar i kommunalvalen betonade Castex vikten av ekologisk politik.

Den namnkunnige gröna Europaparlamentarikern Yannick Jadot avfärdar engagemanget som opportunt, och hävdar att premiärministern ”aldrig har visat någon form av intresse för klimatet eller biologisk mångfald”.

Frågan är då om Barbara Pompili med sin bakgrund kan skapa förtroende för regeringens miljö- och klimatåtgärder.

Tydligt är att presidenten Macron vill suga upp företrädare som kommer från andra politiska riktningar till sin mittenrörelse Republiken på väg (LREM).

Även Bruno Le Maire har sin bakgrund i Republikanerna, medan Jean-Yves Le Drian kommer från Socialistpartiet (PS).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?