Annons

Stora stimulanser håller Finland under armarna

Finska regeringen sjösatte på fredagen ett stort stimulanspaket och gav i veckan beskedet att de vill ge statsgarantier till krisande Finnair. 

Storföretagen Nokia och Stora Enso ser dock inga påtagliga effekter av coronaviruset ännu.

Bland stödåtgärderna finns direkta stöd till företagen för att trygga deras likviditet tills krisen är över och förhindra konkurser. Storleken på stimulanspaketet är cirka 15 miljarder euro, motsvarande 166 miljarder kronor. 

Regeringen, med den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin, utökar också anslagen till en första tilläggsbudget, som nu uppgår till drygt 4,4 miljarder kronor, och meddelar att fler tilläggsbudgetar kommer att läggas fram under de närmsta veckorna. 

I torsdags beslutade regeringen att – med riksdagens godkännande – bevilja statsgarantier på högst 6,6 miljarder kronor till krisande Finnair. Staten äger 56 procent av flygbolaget.

Finlands Bank investerade i förra veckan 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5,5 miljarder kronor, i företagscertifikat för att lindra eventuella betalningsproblem och ansträngda kassaflöden. 

Landets finanstillsynsmyndighet bekräftade samtidigt Europeiska centralbanken – ECB:s – beslut att tillfälligt befria bankerna från vissa kapital- och likviditetskrav. 

Finland har sedan tidigare infört undantagstillstånd och ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än tio deltagare i landet. 

På torsdagen trädde även en rad begränsningar i gränstrafiken i kraft, inklusive hamn- och flygtrafik. Flödet av gods ska dock kunna fortsätta som vanligt vid alla gränser.

Den finländska skogskoncernen Stora Enso STE R -1,49% Dagens utveckling och telekomjätten Nokia NOKIA SEK +0,7% Dagens utveckling har tvingats ställa in sina årsstämmor till följd av de nya bestämmelserna. Nokia anser att regeringen gör sitt bästa för att hantera den nuvarande situationen men hade önskat mer flexibilitet kring vissa regler.

”Det som skulle hjälpa ekonomin att anpassa sig, och hitta sätt att hantera situationen på, är flexibilitet med vissa regler som är svåra att följa under dessa utmanande tider – till exempel arrangeringen av årsstämman”, skriver en talesperson för Nokia i ett mejl till Di.

Coronavirusets effekter på Nokias verksamhet dämpas av dess globala leverantörsnätverk, enligt talespersonen.

”Vårt leverantörsnätverk består av 25 fabriker runt om i världen och sex nav för kundleveranser. Som ett resultat av det är vi inte beroende av en plats eller enhet.”

Permitteringsvågen som har sköljt över Norden den senaste veckan ökar oron för att fler stora arbetsgivare står på tur.

Men skogsbolaget Stora Enso, med över 6.000 anställda i Finland, har inte drabbats särskilt hårt av coronavirusutbrottet, bortsett från den inställda årsstämman, uppger kommunikationschefen. 

”Våra fabriker är igång och verksamheten har fortsatt som vanligt i alla länder, inklusive Finland”, säger Satu Harkonen. 

Finlands striktare gränskontroller ska inte påverka gods- eller frakttrafik

”Vi har inte haft några problem med leveranser som kan hänföras till gränskontrollerna”, säger Satu Harkonen på Stora Enso.

Omkring 370 fall av coronaviruset har rapporterats i Finland, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det är betydligt färre än exempelvis Sverige och Norge, med över 1.300 smittade personer i vardera land.

 


Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?