1515
Annons

Stora stimulanser håller Finland under armarna

Finska regeringen sjösatte på fredagen ett stort stimulanspaket och gav i veckan beskedet att de vill ge statsgarantier till krisande Finnair. 

Storföretagen Nokia och Stora Enso ser dock inga påtagliga effekter av coronaviruset ännu.

Bland stödåtgärderna finns direkta stöd till företagen för att trygga deras likviditet tills krisen är över och förhindra konkurser. Storleken på stimulanspaketet är cirka 15 miljarder euro, motsvarande 166 miljarder kronor. 

Regeringen, med den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin, utökar också anslagen till en första tilläggsbudget, som nu uppgår till drygt 4,4 miljarder kronor, och meddelar att fler tilläggsbudgetar kommer att läggas fram under de närmsta veckorna. 

I torsdags beslutade regeringen att – med riksdagens godkännande – bevilja statsgarantier på högst 6,6 miljarder kronor till krisande Finnair FIA1S -0,04% Dagens utveckling . Staten äger 56 procent av flygbolaget.

Finlands Bank investerade i förra veckan 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5,5 miljarder kronor, i företagscertifikat för att lindra eventuella betalningsproblem och ansträngda kassaflöden. 

Landets finanstillsynsmyndighet bekräftade samtidigt Europeiska centralbanken – ECB:s – beslut att tillfälligt befria bankerna från vissa kapital- och likviditetskrav. 

Finland har sedan tidigare infört undantagstillstånd och ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än tio deltagare i landet. 

På torsdagen trädde även en rad begränsningar i gränstrafiken i kraft, inklusive hamn- och flygtrafik. Flödet av gods ska dock kunna fortsätta som vanligt vid alla gränser.

Den finländska skogskoncernen Stora Enso STE R +0,32% Dagens utveckling och telekomjätten Nokia NOKIA SEK +0,49% Dagens utveckling har tvingats ställa in sina årsstämmor till följd av de nya bestämmelserna. Nokia anser att regeringen gör sitt bästa för att hantera den nuvarande situationen men hade önskat mer flexibilitet kring vissa regler.

”Det som skulle hjälpa ekonomin att anpassa sig, och hitta sätt att hantera situationen på, är flexibilitet med vissa regler som är svåra att följa under dessa utmanande tider – till exempel arrangeringen av årsstämman”, skriver en talesperson för Nokia i ett mejl till Di.

Coronavirusets effekter på Nokias verksamhet dämpas av dess globala leverantörsnätverk, enligt talespersonen.

”Vårt leverantörsnätverk består av 25 fabriker runt om i världen och sex nav för kundleveranser. Som ett resultat av det är vi inte beroende av en plats eller enhet.”

Permitteringsvågen som har sköljt över Norden den senaste veckan ökar oron för att fler stora arbetsgivare står på tur.

Men skogsbolaget Stora Enso, med över 6.000 anställda i Finland, har inte drabbats särskilt hårt av coronavirusutbrottet, bortsett från den inställda årsstämman, uppger kommunikationschefen. 

”Våra fabriker är igång och verksamheten har fortsatt som vanligt i alla länder, inklusive Finland”, säger Satu Harkonen. 

Finlands striktare gränskontroller ska inte påverka gods- eller frakttrafik

”Vi har inte haft några problem med leveranser som kan hänföras till gränskontrollerna”, säger Satu Harkonen på Stora Enso.

Omkring 370 fall av coronaviruset har rapporterats i Finland, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det är betydligt färre än exempelvis Sverige och Norge, med över 1.300 smittade personer i vardera land.

 


Fördel Labor i jämnt val i Australien

Socialdemokratiska Labors Anthony Albanese ser ut att ta hem segern i det australiska valet, enligt ABC News. Många röster är fortfarande oräknade och risken är att ingen får egen majoritet.

Kö till vallokal i Sydney.
Kö till vallokal i Sydney.Foto:Gustav Sjöholm/TT

Vallokalerna har stängt i hela det vidsträckta Australien och valet närmar sig sitt avgörande. När 34 procent av rösterna är räknade ser det ut att bli en rysare.

Australiske valanalytikern Antony Green tror inte att premiärminister Scott Morrison och hans centerhögerkoalition, bestående av närbesläktade Liberals och Nationals, kommer att kunna få majoritet, säger han till ABC News. Åtminstone inte om poströsterna, som räknas under söndagen, inte skiljer sig markant från de andra.

I stället går ABC ut med att Albanese och hans Labor ser ut att vinna valet, antingen med majoritets- och minoritetsregering. 

De båda partiledarna har åkt land och rike runt i en intensiv slutspurt inför valet. Det gäller att locka över de sista osäkra väljarna, i ett land där röstning är obligatoriskt.

Ungefär hälften av de röstberättigade uppges dock ha förtidsröstat, en högre andel än i förra valet 2019. Då, liksom nu, hade Labor ett försprång i opinionen, men överraskande nog fick Koalitionen den gången fortsatt förtroende. 

Under valdagen låg grillröken tjock ovanför en långsamt ringlande kö utanför en skola i Newtown i västra Sydney. Att köpa en ”demokratikorv” i samband med valet är en tradition som många hedrar.

”Vi väntade i 40 minuter på att rösta. Det är vanligtvis så, eftersom vi alla måste göra det”, säger Dayle Cogdon, 29, som precis har lagt sin valsedel i urnan.

För henne och pojkvännen Dylan Logue, 24, var det inte ett särskilt svårt att välja. Klimatet och bostadsfrågan är viktiga för paret.

”Jag bestämde mig så snart terrängbränderna började”, säger Logue och får medhåll:

”För mig ledde det i en annan riktning än den nuvarande regeringen, även om jag i och för sig aldrig har röstat på dem”, fyller Cogdon i.

Morrison, kallad ”Scomo”, har kampanjat stärkt av låg arbetslöshet, löften om att låsa upp pensionspengar till insatsen vid husköp och Australiens relativt framgångsrika covidpolitik. Albanese, som har fått smeknamnet ”Albo”, har å sin sida lovat billigare barnomsorg, och fokuserat en del på ökade levnadsomkostnader.

Vinner han skrivs politisk historia. Labor har bara vunnit tillbaka makten via val i Australien vid tre tillfällen sedan andra världskrigets slut. 

Ett tredje alternativ är att ingen av de två stora huvudkandidaterna lyckas säkra 76 stolar och majoritet i representanthuset. Då uppstår ett så kallat hängt parlament, och partierna tvingas söka stöd från de oberoende kandidaterna och de mindre partierna för att få regera. 2010 gjorde Labor och De gröna en sådan maktuppgörelse. Den regeringen beskrivs av experter som en av de mest produktiva, men fick hård kritik och båda partierna straffades av väljarna i det efterföljande valet.

De större partierna har sagt att en sådan maktuppgörelse inte är aktuellt den här gången, men de kanske inte har något val.

”Jag tror att det blir ett hängt parlament. Det kommer att bli upp till de oberoende kandidaterna”, säger Dayle Cogdon utanför vallokalen i Sydney.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?