ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stora skillnader – småhusprisernas utveckling i landets kommuner

  • Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Småhuspriserna har stått still över hela landet under de senaste tre månaderna, och ökat med 1 procent senaste året.
Men lokalt är skillnaderna stora, och det är Stockholm som tynger utvecklingen. 

Småhuspriserna låg stilla under sommaren jämfört med våren, men ökade svagt jämfört med förra året, visar nya siffror från SCB.

Men det är en region som sticker ut: Stockholm, där priserna backat 6 procent det senaste året – mest i landet. 

Det är i Huddinge, söder om Stockholm, som småhuspriserna minskat mest av alla kommuner. Där sjönk priset på ett år med hela 12 procent, och med 2 procent jämfört med våren. I Nacka, också söder om Stockholm, har priserna backat med 10 procent under senaste året. I Sollentuna, norr om Stockholm, har priserna bara jämfört med den tidigare mätperioden minskat med 7 procent.

Mäklaren Erik Olsson, styrelseordförande på Erik Olssons Fastighetsförmedling, säger att deras småhusförsäljning gått bra – men att pristappet i Stockholm inte är överraskande.

"Amorteringskrav och bankernas hårdare regler för utlåning påverkar naturligtvis marknaderna och priserna mest där priset är högst – för där lånar man också mest", säger han. 

Erik Olsson säger att småhusmarknaden inte är isolerad från bostadsrättsmarknaden, utan att rörelserna på de två påverkar varandra. 

"Det är få som har en villa som första boende. Många som köper en villa är en yngre familj som finansierar sitt köp med att sälja en lägenhet. Det gör att den turbulensen som varit på lägenhetsmarknaden slår över på villorna", säger han. 

I Stor-Göteborg har småhuspriserna backat mindre än i Stockholm. Det senaste året har priserna minskat med 2 procent, och jämfört med våren ligger priset stilla. Malmö går mot trenden och där kostar ett småhus 2 procent mer under sommaren än vad det gjorde förra året. 

"I övrigt är det så att andra grundläggande förutsättningar väldigt goda. Räntan är låg och arbetsmarknaden är stark i hela Sverige, och extra stark i västra Sverige. Det gör att amorteringskravet och bankernas gränser främst påverkar där priserna är högst", säger Erik Olsson. 

I Karlskrona och i Hässleholm har priserna ökat mest under det senaste året, med 9 procent. 

På grund av längre handläggningstid hos Lantmäteriet har alla köp för juli månad inte registrerats. Siffrorna för juli är preliminära och kommer senare att justeras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies