ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stora skillnader i borättsavgifter

  • Foto: TT/Colourbox

Förändringarna av månadsavgifterna i de svenska bostadsrättsföreningarna spretade rejält ifjol, från dubbleringar till sänkningar med en tredjedel. Förändringarna spelar större roll för slutpriserna när bolåneräntorna är låga och många belånar till max.

Under fjolåret steg avgifterna med 1,5 procent i snitt enligt en sammanställning från sajten allabrf.se, som sitter på Sveriges största databas med information om bostadsrättsföreningar.

Det sticker inte ut gentemot andra år, men Hampus Dahlstedt, vd för allabrf.se, säger att skillnaderna mellan föreningarna är intressant.

”Det är många som ligger runt 20 procent, både höjning och sänkning, vilket är ganska mycket”, säger han.

Bostadsrättsföreningen Kumlet 18 i Stockholm fördubblade avgiften under fjolåret och stod därmed för den största höjningen. Hampus Dahstedt påpekar dock att föreningen hade ”extremt låg” avgift tidigare och att man nu ligger i nivå med jämförbara föreningar i området.

Räknas Kumlet 18 bort ligger spannet fortfarande mellan en höjning på 73 procent och en sänkning på 36 procent under fjolåret.

Förutom att påverka de egna månadskostnaderna spelar avgiften också stor roll vid en försäljning. En 20 procentig förändring av avgiften skulle kunna ge en slutpriseffekt på mellan 3 och 7 procent enligt allabrf.se:s uppskattningar. Effekten kommer inte förrän bankerna förändrat sin modell för den aktuella föreningen men kan alltså kännas i slutpriset.

”I synnerhet i nuvarande nollränteklimat där många är högt belånade blir månadsavgiften en relativt större och viktigare komponent i boendekalkylen. Så fort den ökar beviljas mindre lån, vilket slår igenom på slutprisera", säger Hampus Dahlstedt.

En avgiftshöjning skickar också signaler om föreningens framtid till köparna. Det kan bland annat handla att kommunen ökat kostnaden för tomträtten.

”Har man höjt avgiften är det troligtvis så att det har hänt något, att man behöver ta en större kostnad för en renovering, ett stambyte eller att något annat hänt med fastigheten”, säger Hampus Dahlstedt.

Bakgrunden till avgiftssänkningar är ofta lite svårare att uttyda.

”Det kan vara att man kunnat omförhandla sina lån och därigenom kunnat sänka kostnaderna mot bankerna vilket är en stor post”, säger Hampus Dahlstedt.

Andra tänkbara förklaringar är att föreningen sålt av tillgångar eller fått in nya hyresegäster i kommersiella lokaler och därmed kan kosta på sig en avgiftssänkning. Föreningar som förlorat hyresgäster kan istället behöva höja för att kompensera för intäktsbortfallet.

Sänk boendekostnaden - jämför boräntor här (extern tjänst)

Föreningarna seom höjt mest Kommun Avgiftshöjning
BRF Kumlet 18 Stockholm +100%
BRF Västra Brattåskärrsvägen Göteborg +73%
BRF Torparen 29 Stockholm +63
BRF Gallionsbilden 1 Trosa +32%
BRF Tuben 12 Stockholm +29%

 

Föreningarna som sänkt mest Kommun Avgiftsminskning
BRF Hasselbladska Huset Göteborg -36%
BRF Kejsaren 14 Stockholm -30%
HSB BRF Gjutaren Stockholm -30%
BRF Valnöten 11 Stockholm -25%
BRF Vattentornet 3 Stockholm -20%

Källa: allabrf.se.

Fotnot: Förändringen gäller mellan 2014 och 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer