1515
Annons

Stora skillnader i borättsavgifter

Förändringarna av månadsavgifterna i de svenska bostadsrättsföreningarna spretade rejält ifjol, från dubbleringar till sänkningar med en tredjedel. Förändringarna spelar större roll för slutpriserna när bolåneräntorna är låga och många belånar till max.

Bild:TT/Colourbox

Under fjolåret steg avgifterna med 1,5 procent i snitt enligt en sammanställning från sajten allabrf.se, som sitter på Sveriges största databas med information om bostadsrättsföreningar.

Det sticker inte ut gentemot andra år, men Hampus Dahlstedt, vd för allabrf.se, säger att skillnaderna mellan föreningarna är intressant.

”Det är många som ligger runt 20 procent, både höjning och sänkning, vilket är ganska mycket”, säger han.

Bostadsrättsföreningen Kumlet 18 i Stockholm fördubblade avgiften under fjolåret och stod därmed för den största höjningen. Hampus Dahstedt påpekar dock att föreningen hade ”extremt låg” avgift tidigare och att man nu ligger i nivå med jämförbara föreningar i området.

Räknas Kumlet 18 bort ligger spannet fortfarande mellan en höjning på 73 procent och en sänkning på 36 procent under fjolåret.

Förutom att påverka de egna månadskostnaderna spelar avgiften också stor roll vid en försäljning. En 20 procentig förändring av avgiften skulle kunna ge en slutpriseffekt på mellan 3 och 7 procent enligt allabrf.se:s uppskattningar. Effekten kommer inte förrän bankerna förändrat sin modell för den aktuella föreningen men kan alltså kännas i slutpriset.

”I synnerhet i nuvarande nollränteklimat där många är högt belånade blir månadsavgiften en relativt större och viktigare komponent i boendekalkylen. Så fort den ökar beviljas mindre lån, vilket slår igenom på slutprisera", säger Hampus Dahlstedt.

En avgiftshöjning skickar också signaler om föreningens framtid till köparna. Det kan bland annat handla att kommunen ökat kostnaden för tomträtten.

”Har man höjt avgiften är det troligtvis så att det har hänt något, att man behöver ta en större kostnad för en renovering, ett stambyte eller att något annat hänt med fastigheten”, säger Hampus Dahlstedt.

Bakgrunden till avgiftssänkningar är ofta lite svårare att uttyda.

”Det kan vara att man kunnat omförhandla sina lån och därigenom kunnat sänka kostnaderna mot bankerna vilket är en stor post”, säger Hampus Dahlstedt.

Andra tänkbara förklaringar är att föreningen sålt av tillgångar eller fått in nya hyresegäster i kommersiella lokaler och därmed kan kosta på sig en avgiftssänkning. Föreningar som förlorat hyresgäster kan istället behöva höja för att kompensera för intäktsbortfallet.

Sänk boendekostnaden - jämför boräntor här (extern tjänst)

Föreningarna seom höjt mest Kommun Avgiftshöjning
BRF Kumlet 18 Stockholm +100%
BRF Västra Brattåskärrsvägen Göteborg +73%
BRF Torparen 29 Stockholm +63
BRF Gallionsbilden 1 Trosa +32%
BRF Tuben 12 Stockholm +29%

 

Föreningarna som sänkt mest Kommun Avgiftsminskning
BRF Hasselbladska Huset Göteborg -36%
BRF Kejsaren 14 Stockholm -30%
HSB BRF Gjutaren Stockholm -30%
BRF Valnöten 11 Stockholm -25%
BRF Vattentornet 3 Stockholm -20%

Källa: allabrf.se.

Fotnot: Förändringen gäller mellan 2014 och 2015.


Linde: Intensiva diskussioner med Turkiet

Intensiva diskussioner om Sveriges Natoansökan pågår inför försvarsalliansens toppmöte i Madrid som inleds på tisdag.

”Både Sverige och Finland har gått in med en konstruktiv attityd”, säger utrikesminister Ann Linde i SVT:s Agenda.

Foto:Jessica Gow

På måndag leder statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare en delegation från olika delar av regeringskansliet i ett samtal med Finland, Nato och Turkiet.

Ann Linde vågar inte lova en lösning under Natotoppmötet i Madrid, men ser positivt på samtalen.

”Det finns möjligheter att vi tar konkreta steg framåt”, säger hon.

Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna, säger Linde.

Exempelvis har Sverige erkänt att Turkiet har stora problem med terrorism och sagt att Sverige är beredda att kämpa mot terrorismen. Sverige har också samma syn när det gäller den av EU, USA och Turkiet terrorklassade kurdiska gerillaorganisationen PKK, säger Linde.

”I en del saker har man olika syn, men man kan komma framåt ändå genom att man respekterar varandras olika ingångar. Till exempel att vi tar den oro som Turkiet har för terrorism på fullt allvar.” 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har samtidigt inte signalerat att det skett några framsteg för den svenska Natoansökan.

I ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson på lördagen upprepade Erdogan krav på Sverige att förändra sin attityd till kurdiska organisationer, enligt det turkiska presidentkansliet. Erdogan upprepade också krav om att kurder ska utlämnas, samt att svenska restriktioner för vapenhandel ska upphävas.

”Jag tror att man ska tänka på att det här är förhandlingar som pågår”, säger Linde angående Ankaras utspel.

”Vad man ger uttryck för utåt är inte alls säkert att det är samma sak som inåt”, fortsätter utrikesministern. 

Sverige har ett av världens starkaste regelverk kring vapenexport och varje enskilt beslut bedöms för sig, framhåller Linde.

”Om vi kommer in i en militärallians där vi ska försvara varandra kommer det att få effekter på varje enskilt beslut. Det avgörs från fall till fall, men självklart är det så att det påverkar om vi kommer att vara med i samma allians.”

Förhoppningarna har varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål under mötet i Madrid.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det inte är troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?