ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stora protester väntas mot Macrons planer

Tiotusentals människor väntas inta gatorna i Paris och andra franska städer på lördagen, i ännu en månghövdad protest mot president Emmanuel Macrons förändringsplaner.

Macron har dock inga planer på att lägga om sin politiska kurs, försäkrar han.

Demonstrationerna, som initiativtagarna kallar för en "folklig flod", genomförs på initiativ av ett sextiotal fackförbund, politiska partier och andra organisationer på vänsterkanten, rapporterar Le Monde. I fokus för demonstranternas vrede står Macrons reformplaner, som delar den franska opinionen.

På presidentens dagordning står bland annat nedskärningar och avskedanden i den offentliga sektorn, förändringar av universitetsväsendet, och försämringar av de förmåner som anställda i det statliga järnvägsbolaget SNCF har åtnjutit.

– Macron vill förändra den franska samhällsmodellen med sina omfattande försäkringssystem och annat. Det berör naturligtvis väldigt många människor ur många yrkeskategorier. Alla har sina skäl att reagera, säger Carina Gunnarson, docent vid Uppsala universitet och Frankrikekännare.

I Paris planeras en marsch från Gare de l'Est till Place de la Bastille under eftermiddagen, och i Marseille leder vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon en manifestation. Macron tycks dock ta protesterna med ro, och lovar att inte låta sig påverkas av demonstranternas stridsrop.

– Han blev ju vald på en väldigt tydlig politisk agenda, att förändra samhällssystemet. Det var inget han hymlade med under kampanjen. Dessutom har han ju egen majoritet i parlamentet, så han har de politiska verktyg som krävs för att kunna driva igenom sina reformer, säger Gunnarson.

Flera tidigare franska presidenter och regeringar har fått rulla tillbaka sina förändringsplaner efter folkliga och fackliga protester. Macron har dock bättre förutsättningar att lyckas, tror många bedömare.

– Man kan lätt få intrycket att motståndet är större än vad det faktiskt är, eftersom facken är väldigt synliga och kan mobilisera många. Frågan är hur många de egentligen representerar, säger Gunnarson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies