1515
Annons

Stora protester i Hongkong – minst 180 gripna

Tusentals personer har gått ut på gatan i Hongkong för att protestera mot den nya säkerhetslag som trädde i kraft sent i tisdags kväll.

Bara timmar senare hade polisen gripit minst 180 personer. Demonstranter möts av tårgas och vattenkanoner.

Säkerheten var under onsdagsmorgonen hög runt Hongkongs regeringskvarter. Vid en flaggceremoni för att fira det brittiska överlämnandet av Hongkong till Kina den 1 juli 1997 hyllade stadens Pekingvänliga ledare Carrie Lam lagen som det viktigaste utvecklingssteg som regionen har tagit sedan dess.

”Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territoriella oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system”, sade hon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas, enligt Hongkongpolisen. Bara timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Den gripne höll upp en flagga med texten ”Självständighet för Hongkong”, enligt polisen, som lagt ut en bild på mannen på sitt Twitterkonto. Reuters rapporterar dock efter närmare granskning av bilden att flaggan innehåller ytterligare text, nämligen orden ”nej till” i finstilt, alldeles före slagordet för självständighet. Det är oklart huruvida detta kommer att påverka polisens bedömning.

Trots hot om hårda straff för den som bryter mot lagen har demonstranter fortsatt strömma ut på gatan. Polisen har satt in tårgas och vattenkanoner för att skingra dem, enligt Reuters, och senare under eftermiddagen kom uppgifter om massgripanden.

”Jag är rädd för att kastas i fängelse, men jag är tvungen att stå upp i dag, för rättvisans skull”, säger en 35-årig demonstrant till Reuters.

Totalt 180 personer har gripits anklagade för bland annat olovlig sammankomst, hindrande av polisens arbete och innehav av vapen, uppger Hongkongpolisen enligt Reuters. Av de 180 frihetsberövade uppges totalt sju ha gripits för brott mot den nya säkerhetslagen.

När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetslagen inskränker Hongkongbornas rättigheter och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiellt centrum. Lagtexten är till och med hårdare än vad många befarat, enligt Donald Clarke, expert på kinesisk rätt vi George Washington-universitetet.

”Om du någonsin har sagt något som skulle kunna reta upp Kinas eller Hongkongs myndigheter, håll dig borta från Hongkong”, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Straffen i den nya säkerhetslagen kan vara upp till livstids fängelse, enligt Reuters. Lagen gäller alla som befinner sig i Hongkong, även utlänningar. Den övertrumfar befintlig lagstiftning i den särskilda administrativa regionen. Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av ”komplexa” fall som hotar rikets säkerhet.

Från omvärlden fortsätter fördömanden att trilla in.

”Det som händer är extremt oroväckande, eftersom vi anser att Hongkongs autonomi gradvis håller på att urgröpas”, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till public service-kanalen ZDF.

Maas varnar också för att relationen mellan Kina och EU – där Tyskland på onsdagen tar över som ordförandeland – kommer att påverkas av Pekings agerande.

Kina tillbakavisar den internationella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

”Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er”, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, till nyhetsbyrån AFP.

”Vi har all rätt att införa strafflagstiftning, straffrättsliga förfaranden och nationell säkerhetslagstiftning, samt andra lagar i Hongkong”, fortsätter han.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?