Annons

Stora projekt bäddade för stark tillväxt

SKELLEFTEÅ.
Bygget av Northvolts batterifabrik ger ringar på vattnet i hela norra Sverige. För årets Gasellvinnare i Norrbottens län, Fredrik Mattssons Gräv från Jokkmokk, är jätteprojektet i Skellefteå en viktig del i framgången.

Fredrik Mattsson vid bygget av Northvolts batterifabrik
Fredrik Mattsson vid bygget av Northvolts batterifabrikFoto:Jesper Frisk

Bortom den först delen av batterifabriken, som är i drift, håller ett nytt vidsträckt fabriksområde på att ta form.

”Där är början på 'revolten'”, säger Fredrik Mattsson och pekar på en av byggnaderna som är på väg att resas.

Revolt är Northvolts återvinningsanläggning, där elbilsbatterier ska återvinnas, vilket ska täcka en stor del av fabrikens framtida behov av råvaror.

I Skellefteå är bygget av fas 2 i full gång, trots att det kommer dröja in i 2024 innan den första delen av fabriken, fas 1, är i full produktion. För att bereda vägen för nya byggnader måste stora mängder jord och sten schaktas undan. Vägar ska byggas och rör läggas.

Det är där Fredrik Mattssons Gräv, FMGAB, kommer in i bilden. I ett och ett halvt år har bolaget jobbat på Northvolts område i Skellefteå.

”Den största delen just nu är VA-sidan, där det är mycket att göra före vintern. Det är inte så kul att hålla på med det när det börjar bli två meters tjäle”, säger Fredrik Mattsson.

Förra året omsatte FMGAB 172 miljoner kronor och i år väntas bolaget dra in omkring 200 miljoner kronor. För fyra år sedan omsatte Fredrik Mattsson 18,7 miljoner kronor, vilket ger en tillväxt på imponerande 819 procent.

Men det har ingalunda varit någon enkel resa. Två gånger de senaste tio åren har bolaget varit illa ute. Under de tuffa perioderna har Fredrik Mattsson slitit. Mycket.

”Som värst arbetade jag 56 dagar på raken och var hemma i tre dagar. I början gjorde jag allting själv, papper och löner. Så där höll jag på”, berättar han.

Fredrik Mattsson växte upp i en företagarfamilj i Jokkmokk. Pappan drev entreprenadfirma och sonen var inte ens tonåring när han började köra maskiner.

Det dröjde dock till 2011, när Fredrik Mattsson var 42 år, innan han startade det egna bolaget. Han började jobba i Gruvberget, ett av LKAB:s dagbrott i Svappavaara. Det flöt på och det lilla bolaget började anställa.

Men Gruvberget stängdes ner under en period. Fredrik Mattsson var tvungen att säga upp personalen och en nyinköpt maskin för 7,4 miljoner kronor stod still i åtta månader.

”Det är mycket pengar. Under den perioden var det så att säga lättare att skita än att sova”, säger Fredrik Mattsson och skrattar till.

Fredrik Mattsson i samspråk med Markus Lundqvist från 3L Schakt som jobbar som underentreprenör åt bolaget.
Fredrik Mattsson i samspråk med Markus Lundqvist från 3L Schakt som jobbar som underentreprenör åt bolaget.Foto:Jesper Frisk

När verksamheten kom i gång igen i Gruvberget inträffade ett ras i en av klippväggarna. Ingen var särskilt pigg på att åka upp och åtgärda raset. Men Fredrik Mattsson behövde pengarna och tog jobbet.

”Jag stod på kanten och kunde bara svänga litegrann annars for grävaren in mot bergväggen. Det var 30 meter ner. Nog var det pirrigt. Men jag redde ut det där”, berättar Fredrik Mattsson.

Bolaget kom på fötter, men 2017 var det dags för nästa kris. Under ett projekt i Västerbotten kände Fredrik Mattsson att samarbetet med uppdragsgivaren inte fungerade och backade ur.

”Jag hade satsat 19 miljoner kronor på åtta månader. Det var väldigt nära att jag skulle lägga ner. Jag gick på knäna”, säger Fredrik Mattsson.

Sett i backspegeln tror han att motgångarna varit nyttiga. Det har gett erfarenhet och rutin, och går något fel är han lugnare i dag än för några år sedan.

”Det är jätteviktigt att få 'downperioderna' när du får kämpa och använda hjärnan och alla dina muskler för att reda ut saker. Går det bara uppåt är det hur enkelt som helst att driva bolag”, säger han.

Utöver Northvolt arbetar företaget med en ny återvinningsstation i Bolidens koppargruva i Aitik. Bolaget är också involverat i bygget av en av de nya dammarna i anslutning till LKAB:s gruva i Kiruna.

Framgångsreceptet är bra utförda jobb och snabba beslut.

”Vi tar snabbare beslut än de stora drakarna. Ringer de till oss vet de att vi fixar det. Vi är duktiga på att få fram grejer och att lösa kundernas problem”, säger Fredrik Mattsson.

Att vara väldigt närvarande på arbetsplatserna är en viktig del av Fredrik Mattssons ledarstil.

”Syns man inte finns man inte. Jag har mycket rutin och ställer personalen en fråga om hur något ska göras kan jag oftast ge ett bra svar. När jag är på plats kan jag också se när det är dags att serva maskinerna eller om någon skopa börjar bli dålig”‚ säger han.

Utanför det stora tält där FMGAB servar sina maskiner träffar vi hustrun Stina Huuva, som äger företaget tillsammans med Fredrik Mattsson.

”Jag är här i Skellefteå ganska ofta, i dag ska jag på ett arbetsmiljömöte. Men oftast sitter jag på kontoret i Jokkmokk”, säger hon.

”Det betyder väldigt mycket att Stina kommit in i bolaget. Vi kompletterar varandra bra och hon har sett hur jag slitit”, säger Fredrik Mattsson.

Paret är inte de enda i familjen som jobbar i bolaget. Sönerna Nils-Johan och Erik är också involverade, liksom deras sambor Elin och Emelie.

”Att driva företag med familjen är bland det roligaste man kan göra. Familjen vet exakt hur företaget fungerar och alla fattar att vissa saker måste lösas även om det är kväll eller helg”, säger Fredrik Mattsson.

Fredrik Mattsson med frun Stina Huuva som också är delägare i bolaget.
Fredrik Mattsson med frun Stina Huuva som också är delägare i bolaget.Foto:Jesper Frisk

Han beskriver sig själv som ett kontrollfreak, men har med åren blivit bättre på att inte styra allt på detaljnivå. Sedan ett par år tillbaka har produktionschefen Mikael Harju tagit huvudansvar för flera projekt.

”Det är fantastiskt att ha hittat en person som vet vad som behöver göras innan man själv tänkt på det. Det gör mycket”, säger Fredrik Mattsson.

Med familjen i företaget och flera driftiga chefer har Fredrik Mattsson kunnat ta ett steg tillbaka.

”Det är skönt att ha någon som kan ta alla möten, för det är verkligen inte min grej. Min grej är att vara ute och jobba”, säger Fredrik Mattsson och skrattar.

För när det gäller att jobba har han inte tagit ett kliv tillbaka. Han arbetar nästan varje dag och funderar mycket på hur företaget ska kunna utvecklas.

”Det är viktigt att våga prova nya vägar. Att luta sig tillbaka och vara nöjd är inte min grej. Det gäller att vara djärv nog att inte stagnera. Man måste vara flexibel, hela tiden tänka nytt och våga förändra”, säger Fredrik Mattsson.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera