1515
Annons

Stora oroligheter: 400 gripna i Hongkong under nyår

Hongkongbor firade det nya året med omfattande protester. Enligt organisatörerna deltog omkring en miljon personer i demonstrationerna.

Våldsamheter bröt dock ut på sina håll, och brandbomber besvarades med tårgas. Cirka 400 har gripits enligt polis.

Foto:Vincent Yu

Onsdagens protest, som till en början var lugn och fredlig, fyllde Hongkongs gator. Många höll upp sina händer i luften – en gest som blivit en symbol för de fem krav som proteströrelsen riktat mot regeringen. Bland dem finns en utredning av det övervåld som demonstranterna hävdar att polisen använt.

I skymningen förekom dock våldsamma scener. Polisen försökte skingra demonstranter med tårgas och avfyrade tårgaspatroner in i folksamlingar där föräldrar gick med sina barn. Några av demonstranterna kastade i sin tur bensinbomber mot polisen, rapporterar Reuters utsände. Speciellt utsatt var området vid Nathan Road i stadsdelen Mong Kok.

Polisen meddelade sent på onsdagen att omkring 400 personer gripits. Som anledning gavs olaglig sammankomst och innehav av föremål som kunde användas som anfallsvapen enligt polischef Jim Ng. Polisen hade även uppmanat demonstranterna att avsluta protesterna tidigare än planerat på grund av oroligheter.

Demonstranter har enligt polisen haft med sig hammare och knogjärn, medan material för tillverkning av bensinbomber har beslagtagits. Tidningen South China Morning Post citerar polis som uppger att demonstrationen kunde utgöra ”ett allvarligt hot mot allmänhetens säkerhet”.

Till skillnad från flera andra demonstrationer hade onsdagens protest fått tillstånd av polisen. Som arrangör stod organisationen Civil Human Rights Front (CHRF), som anordnat flera stora demonstrationer.

”Vi väntar oss mer förtryck. Därför måste vi aktivt förbereda oss för kamp”, var budskapet från CHRF:s Jimmy Shams tal inför demonstrationen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Strax efter klockan nio på kvällen lokal tid uppgav arrangörerna att över en miljon människor deltog i nyårsdagens protester, mer än i en liknande demonstration i början av juni förra året. Uppgiften har inte bekräftats av Hongkongpolisen, som vid tidigare demonstrationer redovisat betydligt lägre deltagarsiffror än arrangörerna.

Onsdagens protestyttringar äger rum efter flera konfrontationer mellan polis och demonstranter dagen innan. Både tårgas och vattenkanoner användes då för att skingra folkmassorna på gatorna efter det att demonstranter bland annat satt eld på några av polisens avspärrningar.

Demonstrationerna i Hongkong har pågått i ett halvår och utlöstes sedan Hongkongs ledande politiker, med den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam i spetsen, föreslagit en lag om att personer som misstänks för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Lagförslaget har dragits tillbaka, något som inte har inneburit ett slut för de regeringskritiska protesterna, vars folkliga stöd på allvar manifesterades i början av december. Då vann kandidater som står nära proteströrelsen en förkrossande majoritet av de platser som stod på spel i Hongkongs lokala val.

Och stödet verkar fortsatt starkt. Mer än hälften av Hongkongborna, 59 procent, stödjer rörelsen, enligt en färsk opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters beställt av institutet Hong Kong Public Opinion Research Institute.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?