Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Stora nedskärningar hos krisande rederiet – 70 anställda ska bort

Efter en tids ekonomisk kräftgång på HH-leden drar Forsea åt svångremmen. 70 anställda ska bort i ett sparpaket som också innebär att bolaget bommar igen en av sina färjerestauranger.

Foto:Johan Nilsson/TT

Svallvågorna går höga hos Forsea som brottats med lönsamheten på HH-leden under coronapandemin, som lamslagit turismen över Öresund. Som en följd av den ansträngda situationen vill Forsea nu göra sig av med 70 anställda av företagets sammanlagt cirka 500 fasta medarbetare.

”Coronapandemin har slagit hårt mot vår trafikvolym som snabbt minskade med 80 procent. Situationen har visserligen blivit bättre under sommaren i takt med att både det danska och svenska samhället börjat öppna upp igen. Men volymerna är fortfarande 40 procent mindre än vanligt och det är långt ifrån tillfredsställande för oss”, säger Kristian Durhuus, vd för Forsea.

Tidigare i våras deltidspermitterades en mängd anställda hos färjebolaget. När de nu är på väg att återgå till full arbetstid blir det i stället med vetskapen att flera kolleger kommer att bli av med sina jobb.

”Det är ett väldigt trist beslut, men nödvändigt. Vi måste se över vårt kapacitetsbehov och bemanningsbehov framöver. Det är ohållbart att fortsätta köra med hela vår nuvarande personalstyrka när vi har så pass kraftigt minskade trafikvolymer”, säger Kristian Durhuus.

Berörda fackförbund har kallats till förhandlingar i slutet av augusti.

”Genom åren har företaget gjort successiva personalneddragningar, och vi ser inte hur man ska lyckas behålla den nuvarande servicen ombord med ännu färre anställda. Jag hoppas verkligen inte att man minskar på servicenivån, det vore definitivt inte gynnsamt för bolaget”, säger Mikael Lindmark, ombudsman på Seko sjöfolk som svarar för cirka 120 ombordanställda inom den svenska verksamheten av Forsea.

Sparpaketet innebär dock att bolaget även stänger en av sina restauranger, närmare bestämt LAT56 bistrobar på färjan Hamlet.

”Den restaurangen var inte särskilt lönsam före corona och i synnerhet inte nu under pandemin”, säger Kristian Durhuus som menar att företaget riktar all kraft på att försöka bibehålla den nuvarande turtätheten på HH-leden:

”Vi kommer även fortsättningsvis att segla vart 20:e minut, enligt den färjeplan som började gälla när Danmark öppnade sin gräns mot Sverige.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?