Annons

Stora luftvärnsaffären klar - Sverige väljer Patriot

Sveriges stora luftvärnsupphandling är avgjord och Di kan avslöja att amerikanska Patriot tar hem spelet. Affären är värd runt 10 miljarder kronor.

Avfyrande av Patriotmissil.
Avfyrande av Patriotmissil.

Källor uppger för Di att de amerikanska och franska ambassaderna i Stockholm har informerats under tisdagen. Redan i kväll väntas ett officiellt besked från Försvarets Materielverk, FMV, och förvarsdepartementet om att Sverige gjort ett typval av ett nytt medelräckviddigt luftvärnssystem: Patriot.

Fransmännen som erbjöd Sverige luftvärnssystemet SAMP/T förlorade alltså.

Beställningen är värd runt 10 miljarder kronor, men det är oklart hur villkoren ser ut och när Sverige kan få leverans av de första Patriotbatterierna med tillhörande missiler. Likaså vilka typer av Patriotmissiler som Sverige kommer att köpa.

Nu väntar slutförhandlingar med amerikanska myndigheter som blir svenska statens motpart i den gigantiska vapenaffären. Men ytterst är det den amerikanska vapenjätten Raytheon som står som vinnare i dag. Det är Raytheon som tillverkar Patriot och bolaget har utövat intensiva påtryckningar mot svenska regeringen under det senaste året.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?