Annons

Stora lägenheter hetast på bomarknaden

Historiskt sett brukar priserna öka mest på små lägenheter. Men förra året hade större lägenheter en betydligt starkare prisutveckling, enligt en analys från Fastighetsbyrån.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Under förra året stod de större lägenheterna för den största prisökningen. I hela riket ökade priset på treor med 4 procent under förra året. För de ännu större lägenheterna, fyror och större, var ökningen 5 procent.

I Blekinge län var ökningen som störst på fyrarummare med 19 procents prisuppgång.

På de minsta lägenheterna, ettorna, stod priserna stilla på riksnivå under förra året. Tvårummare ökade med 3 procent, och treor med 4 procent.

Inlåsningseffekter som exempelvis vinstskatten har bidragit till prisökningarna på stora lägenheter, tror Fastighetsbyråns vd Johan Engström, då det lett till att ägare av större lägenheter och villor dragit sig för att flytta.

”Utbudet har gått ner på en väldigt låg nivå. Därtill ska tilläggas att den ränteoro som fanns tidigare verkar vara borta. Just nu har vi en stabil och låg räntenivå inom en överskådlig tid, och det ger den klassiska effekten lägre utbud, fortsatt hög efterfrågan och höga priser.”

De stillastående priserna på ettor kan förklaras med restriktioner i form av bolånetaket i kombination med nya amorteringskrav, enligt Johan Engström.

”Det har slagit hårdast mot ensamstående och förstagångsköpare som har det klart tuffare att komma in på bostadsmarknaden. Det börjar synas i siffrorna att det här slår igenom störst på de små lägenheterna”, säger han.

Den närmsta framtiden kommer prisutvecklingen att bli stabil utan dramatiska prisuppgångar, tror Johan Engström.

Centralt belägna trerumslägenheter eller större i storstäderna hör fortfarande till de mest attraktiva på marknaden.

”Vi är inne i en stabil bostadsmarknad, och vi kan känna en viss trygghet i att lågränteläget kommer att bestå. Jag tror att vi kan vänta oss en viss prisuppgång under 2020 på omkring 3–4 procent. Men det kan naturligtvis öka ännu mer på attraktiva objekt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?