1515
Annons

Stora kunder lyfter Blekingebolaget – ser tillväxt i dimma

ASARUM. Ubåtar på Kockums, danska tågstationer och gigantiska helikopterhangarer i Kallinge. Rör- och sprinklerinstallatören Hultmark Sweden lyfter med stora kunder – och en stark tillväxt för vattendimma.

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Det kunde vara på vilken villagata som helst. Katten Zelda vill in, kaffet är på och garaget har byggts om till ett gym. I en gaming-stol i ett av rummen sitter Jens Hultmark och driver årets Gasellvinnare i Blekinge län. Något flott kontor saknar han inte.

”Nej, det skulle ändå stå ganska tomt. Vi är ute hos våra kunder och jobbar. Det är också det jag gillar med att vara företagare, att man får träffa så många nya människor”, säger Jens Hultmark, vd och ägare av Hultmark Sweden. 

Vi följer med till en av kunderna, Ronneby Vandrarhem, för en kontroll av sprinklersystemet. I händelse av brand trycks vattnet ut med stor kraft, och extremt små droppar bildar så kallad vattendimma. Släckningssystemet finns redan på färjor och yachter över hela världen. 

”Tekniken har funnits inom det marina sedan 1990-talet, men har nu börjat ta sig upp mer och mer på land. Med vattendimsystem använder vi en tiondel av vattnet, jämfört med konventionella sprinklersystem. Dessutom minskar man risken för vattenskador vid falsk aktivering”, säger han. 

Hultmark Sweden har kunder både inom det civila och det militära. För ett par år sedan installerade företaget till exempel nya sprinklersystem i helikopterhangarerna på flygflottiljen F17 i Kallinge.

”Det var ett helt års arbete för fem man. Där installerades även pop up-munstycken i golven, som hoppar upp och sprayar helikoptern underifrån om det exempelvis uppstår en brand i bränslet.”

Under samma period inleddes ett samarbete med Kockums, som fortfarande upptar en stor del av verksamheten. Här installerar Hultmarks säkerhetsklassade personal olika rörsystem, som ska användas till allt från avlopp och gråvatten till hydraulik och andningsluft, i ubåtar. 

”Ubåtarna delas på mitten för att man ska kunna installera ny teknik. Vi har bland annat arbetat med renovering av två ubåtar till Singapore, och det senaste uppdraget har handlat om marinens korvetter HMS Gävle och HMS Sundsvall. Just nu hyr vi ut tre personer till Kockums.”

Bredden – med uthyrning av personal till verkstadsindustrin samt den tekniska kompetensen inom rör- och sprinklerinstallationer – har varit lyckad. Samarbetet med stora kunder har varit avgörande när det kommer till den starka tillväxten. Och goda kontakter är också centralt, visar det sig. Den svetsutbildade rörläggaren Jens Hultmark har själv varit inhyrd på just Kockums – och det var också som inhyrd på ett Göteborgsföretag han började arbeta med vattendimtekniken Ultra Fog System. 

”Vi har ett distributörsavtal om att få sälja och installera deras utrustning. Vårt samarbete är väldigt bra, det ger oss också nya uppdrag.”

Enmansföretaget, som han startade i rollen som konsult och resemontör 2014, växte snabbt till något helt annat. I samband med ett installeringsuppdrag på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg utökades uppdraget, och de första rördragarna anställdes. Efter bara tre år hade han som mest 17 anställda. 

”Jag jobbade själv ute på Kockums då tillsammans med min personal. Jag gick upp halv fem på morgonen för att pendla till Karlskrona, och kom hem igen vid åtta på kvällen. Sedan skulle jag sitta med alla företagsfrågor till tolv, halv ett på natten och sova fyra timmar. Det var tufft. Vi började glömma saker, och tappade lite fokus på våra övriga uppdrag utanför Kockums”, säger han. 

Insikten för två år sedan, som ledde till en utökning av både sprinkelverksamheten och personaluthyrningen till övrig industri, har gett effekt. Mellan 2016 och 2019 landade tillväxten på 311 procent, och bolaget har fått uppdrag över hela Sverige och även i en del grannländer. Tanken i år var att investera i mer personal för att kunna gasa på lite till. Då kom coronapandemin.

”Men det känns som att det ljusnar något nu, och jag hoppas att vi kan ta igen detta nästa år.”

Ljuset i tunneln består bland annat av nya ubåtsprojekt, nya kontrakt med stora industrikunder – och ett stort infrastrukturprojekt i Köpenhamn.

”De bygger Cityringen där nu, och vi ska eventuellt installera dimsprinklers på fem tågstationer.”

Och det är just inom vattendimma som Jens Hultmark ser flest tillväxtmöjligheter. Tekniken sparar vatten, samtidigt som kraven på brandskydd bara ökar. Att tekniken dessutom är portabel öppnar dörren för nya användningsområden.

”Det ska finnas ett släckningssystem i varje nytt boende. Men i stället för att gräva upp gamla rör och lägga nya där vattentillförseln är dålig, så kan en enda vattentank till det här systemet klara de släckningskrav som finns.”

För att lyckas med tillväxtresan framöver krävs inte bara fortsatt hög kompetens och handplockade medarbetare. Den röda tråden i Jens Hultmarks företagande är och förblir samarbete och goda kontakter. 

”Det är en nyckelfaktor. Det finns många företag som liknar vårt, som man kan be om hjälp när det behövs. Och som också kan få hjälp av oss. Potentiella konkurrenter försöker jag se som potentiella samarbetspartners.”

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Vapenproduktion till Ukraina: "Ny dimension"

Det militära stödet till Ukraina är på väg in i en ny fas. När försvarsministrar från 17 länder i dag samlas på en givarkonferens i Köpenhamn står direktproduktion av vapensystem till Ukraina på agendan.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver det som en ny dimension i stödet till Ukraina.

”Det är viktigt att man förser Ukraina med vapen och det måste vara kontinuerligt”, säger han till TT.

En möjlig lösning, som ska diskuteras under konferensen, är att organisera nyproduktion av vapen för leverans till Ukraina, utifrån de behov som landet specificerat, uppger han.

Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) har i en intervju med nyhetsbyrån Ritzau beskrivit det som en ny fas.

”Den första fasen var spontan, medan denna kommande fas är mer målinriktad och koordinerad.”

Precis som Hultqvist betonar han vikten av långsiktighet och uthållighet.

”Det står klart att det här kriget blir utdraget och därför ska vi anpassa stödet. Det handlar om gemensam finansiering av vapenproduktion, träningsaktiviteter och minröjning”, säger Bødskov.

I söndags meddelade regeringen att den svenska försvarsmakten ska vara med och ge ukrainska medborgare militär grundutbildning. Det ska ske i Storbritannien, där omkring 10.000 ukrainare ska utbildas under hösten. Sverige bidrar med 120 instruktörer.

”Vi måste ha ett uthålligt, långsiktigt och fungerande stöd och därför tycker jag att både det här med utbildning och direktproduktion av vapensystem är intressant och viktigt”, säger Peter Hultqvist.

Han vill inte svara på var denna vapenproduktion är planerad att ske, om det exempelvis kan bli i Sverige.

”Jag kan inte gå in på det. Vi får se vad som händer på det här mötet. Det här är början på en process och det kommer inte att vara avslutat och klart hur allting ska gå till under torsdagen.”

Givarkonferensen kallas Copenhagen conference for northern European defence allies och arrangeras av Danmark, Ukraina och Storbritannien.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera