1515

Stora engångskostnader för Qleanair – inför utdelning

Qleanair, som levererar lösningar för luftrengöring av inomhusmiljöer, redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2019 på -33,2 miljoner kronor (0,0) efter att bland annat ha haft engångskostnader på 18,4 miljoner kronor för noteringen på Nasdaq First North i december.

Det justerade rörelseresultatet steg till 19,3 miljoner kronor (15,6) medan det rapporterade rörelseresultatet sjönk till -25,3 miljoner kronor (8,1). Engångsposterna i fjärde kvartalet uppgick sammanlagt till -44,5 miljoner kronor (7,5).

Nettoomsättningen steg till 124 miljoner kronor (103) medan orderingången ökade till 102 miljoner kronor (75).

”Våra satsningar på nya produktkategorier inom ren inomhusluft utvecklades enligt plan. Det resulterade i att såväl försäljning som underliggande justerat rörelseresultat ökade”, skriver vd Andreas Göth i bokslutsrapporten.

Styrelsen planerar att föreslå en utdelning på 0:25 kronor per aktie för helåret 2019 (0:00).

”Vi följer nära utvecklingen av Coronaviruset. Det är för tidigt att uttala sig om och hur det kommer att påverka oss”, uppger Andreas Göth.


Innehåll från WWSCAnnons

Så kan nya miljövänliga supermaterial utvinnas ur vanlig skog – svensk forskning världsledande

Fönsterglas av genomskinligt trä och möjlighet att i tillverkningen av plast ersätta olja med trä, det är några av de nya möjligheter som svensk skog kan erbjuda, visar forskning vid Wallenberg Wood Science Center, WWSC. 

– Svensk skog har en enorm potential för framtiden men det kräver att vi utvecklar ny kompetens. Det gör vi här, säger Eva Malmström, professor på KTH och föreståndare för WWSC. 

Under 2020 stod den svenska skogsnäringen för ett exportvärde av 145 miljarder kronor och sysselsatte 115 000 människor. 

Samtidigt hårdnar konkurrensen från andra länder, som kan ha skog som växer 10 gånger snabbare. 

WWSCs verksamhet syftar till att slå vakt om Sverige som en ledande nation inom forskning och utveckling av skogsnäringen och att bidra till ökad hållbarhet.

Bygga dator av trä

En komponent i trä med stor potential är lignin. 

– Det forskas mycket kring lignin för många olika applikationer. I en ideal värld förutspår man till exempel att många beståndsdelar i en dator kan ersättas med komponenter från trä. Där är lignin en viktig del för att kunna bygga funktionalitet, säger Eva Malmström.

En drivande faktor i arbetet är också kopplad till diskussionen om plast.

– Plast börjar bli allt mer bannlyst och då utgör skogen en möjlig råvarukälla för att skapa ett mer hållbart material som kan ersätta konventionella plastmaterial, säger hon.

Starkare och bättre material

I flera andra pågående projekt arbetar forskarna på WWSC med små fibrer, så kallad nanocellulosa. Med dessa kan man skapa material som är starka, vattentåliga, brandsäkra och optiskt transparenta, alltså genomskinliga. De skulle till exempel kunna användas i funktionella fönster och byggelement.

– Skogsindustrin står inför stora utmaningar men också nya möjligheter. Då behövs nya kunskaper och kompetenser. WWSC är ett internationellt erkänt center där flera av världens ledande forskare inom området är verksamma. Här bedriver vi också utbildning av nya forskare i vad som kallas WWSC Academy. De ska nu vara med och ta skogsindustrin genom transformationen för att möta kommande utmaningar, avslutar Eva Malmström. 

Om WWSC

WWSC startade 2009 genom en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, med syfte att utveckla nya material från träd, samt kunskap och kompetens för ett hållbart samhälle. WWSC är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan KTH, Chalmers och LiU som engagerar ca 100 forskare och 50 doktorander.

Läs mer på www.wwsc.se 

 

Mer från WWSC

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med WWSC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?