Annons

Stor uppgång för kinesiska patent

Antalet patentansökningar i världen ökade med 7,8 procent i fjol jämfört med året innan, visar nya siffror från FN-organet Wipo.
Kina toppar och det kinesiska patentverket fick in över en miljon ansökningar. Sverige hamnar på 13:e plats.

Totalt lämnade svenskar in 24 267 ansökningar, de flesta utomlands. Samtidigt beviljades 12 777 ansökningar med en svensk som förstanamn medan svenska Patent- och registreringsverket fick ta emot 2 427 svenska ansökningar och 1 116 internationella.

"Sverige håller sig väl framme, framför allt i relation till vår befolkningsmängd", säger Mattias Arvidsson, chef för controllerenheten på PRV.

Den globala tillväxten av ansökningar var 7,8 procent jämfört med 2014, och uppgången i Kina är störst i både absoluta tal och procent. Under 2015 lämnade kineser in 1 010 406 patentansökningar, de allra flesta till det kinesiska patentverket.

USA är tvåa med 526 296 ansökningar gjorda av amerikaner, en ökning med 3,3 procent. Japanerna är trea, men där backade antalet ansökningar något jämfört med året innan.

Arvidsson berättar att många patentansökningar lämnas in i flera länder.

"I snitt är det nog 4-5 länder per uppfinning", säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?