Annons

Stor undersökning: Gasellerna har kraft i krisen

Fyra av fem Gasellföretag är påverkade av coronakrisen och mer än vart femte bolag räknar med att tappa mellan 20-25 procent av sin försäljning i år. Det visar en färsk undersökning Di har gjort bland fjolårets mest snabbväxande företag. Samtidigt visar ny statistik att Gasellerna hittills klarar krisen bättre än jämförbara bolag. 

Nolan Grey, Björn Lind och Erik Martinsson från förra årets supergasell Svea Solar intervjuas av Di:s nyhetschef Anna Ekelund vid förra årets Gasellgala i Konserthuset i Stockholm. Till vänster: Prins Daniel och Di:s chefredaktör Peter Fellman.
Nolan Grey, Björn Lind och Erik Martinsson från förra årets supergasell Svea Solar intervjuas av Di:s nyhetschef Anna Ekelund vid förra årets Gasellgala i Konserthuset i Stockholm. Till vänster: Prins Daniel och Di:s chefredaktör Peter Fellman.Foto:Jesper Frisk

Coronaviruset har slagit hårt mot stora delar av näringslivet och Gasellföretagen, Sveriges mest snabbväxande bolag, är inget undantag. I en färsk enkät som Di genomfört bland 2019 års Gaseller uppger 84,5 procent att bolaget har påverkats av den pågående coronasituationen och 64 procent anger att bolaget har förlorat kunder eller uppdrag på grund av coronaläget. 

”Från att vara på topp, stå på Gasellgalan och ha många nya kunder på ingång till i princip ingen orderingång alls. Många års hårt slit, blod, svett och tårar byggde ett mycket välmående företag - vilket nu raserades på bara några veckor.”

Så beskriver ett av Gasellbolagen som svarat på enkäten läget just nu. Andra vittnar om att coronapandemin fört med sig en större osäkerhet, en svårighet att bedriva säljarbete, obeslutsamma kunder och intäktsbortfall. I enkäten uppger nästan nio procent av bolagen att de redan har tappat mer än hälften av sina intäkter. 

Samtidigt finns en strimma hopp, när vart femte bolag uppger att coronapandemin hittills inte har påverkat bolagets intäkter. En möjlig förklaring till det är att de dominerande Gasellbranscherna i fjol var bygg, it- och konsultbranschen, som i högre utsträckning jobbar med långa kontrakt och verkar på en inhemsk marknad. 

”Tack vare befintliga nyproduktionsprojekt som ska slutföras under våren och hösten överlever vi som företag”, svarar ett byggbolag i enkäten. 

För att tackla coronakrisen uppger vart tredje företag att man har korttidspermitterat personal. Vart femte bolag har också sagt upp personal, och flera företag uttrycker en oro inför framtiden.

”I dag räddar krispaketen oss. Men fortsätter det så här behövs nog mer hjälp av Sverige!”, skriver ett av Gasellföretagen. 

Gasellerna är spjutspetsen av Sveriges tillväxtföretag och har en viktig roll i Sverige som jobbskapare. Under Gaselltävlingens 20-åriga historia har 296.000 arbetstillfällen skapats i Gasellföretagen, motsvarande 40 procent av alla nya jobb i den privata sektorn under perioden. 

”I en kris blir det ofta fokus på stora arbetsgivare som Volvo, och det med all rätt. Men man ska komma ihåg att de många jobben skapas i värdekedjan kring de stora bolagen och framgångsprodukterna, och det är där Gasellerna finns”, säger Per Weidenman, senior analytiker på beslutsstödsföretaget Bisnode som är Gaselltävlingens dataleverantör. 

Men Gasellföretagen tycks hittills stå emot den värsta krisen bättre än jämförbara bolag, visar konkurs- och rekonstruktionsstatistik för i år och förra året, där Per Weidenman specifikt har tittat på de bolag som utsetts till Gaseller de senaste fem åren. I början av året följde alla bolag ungefär samma utveckling. Men de senaste veckorna har konkurserna bland Gasellföretagen bromsat in, medan takten accelererat bland referensföretagen, alltså bolag som uppfyller flera av Gasellkriterierna men inte har utsetts till Gaseller. Hittills i år har 12 Gasellföretag ansökt om konkurs, mot 10 i fjol. 

”Redan förra året ökade konkurserna, troligen som en effekt av en avmattning i konjunkturen.”

Anmärkningsvärt i statistiken är också att rekonstruktionerna generellt ökat kraftigt. Hittills har 6 Gasellbolag gått in i rekonstruktion, mot totalt 2 under förra året.

”Rekonstruktion har inte varit särskilt vanligt tidigare, men den drastiska ökningen vi ser kan vara en effekt av det extraordinära läge som corona innebär. Rekonstruktion blir då ett sätt att försöka skapa tid, vilket kan vara bra för bolagen. Även om vi historiskt vet att 60 procent av rekonstruktionerna har slutat i konkurs.” 

Tidigare har det visat sig att Gasellföretagen har ett större eget kapital och använder sitt rörelsekapital mer effektivt än jämförbara bolag. Vid en kris innebär det större uthållighet och bättre förmåga att stå emot ekonomiska smällar. 

”Finansiellt klarar sig Gasellföretagen ofta bättre. I en kris ska man inte heller underskatta kraften hos duktiga företagare. De är suveräna på att se krasst på verkligheten och driva affär givet förutsättningarna.” 

Det sätter även enkäten ljus på. Bland de tillfrågade företagen uppger flera att man sedan coronakrisens start har skruvat på sin affärsmodell, exempelvis genom att göra förändringar i sortimentet eller att skynda på den digitala omställningen. Om det dämpar eventuella intäktsbortfall är för tidigt att avgöra, men sett till helåret spår drygt vart femte Gasellbolag, just nu, att omsättningen för 2020 kommer att minska med 20-25 procent. 

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?