1515

Stor undersökning: Gasellerna har kraft i krisen

Fyra av fem Gasellföretag är påverkade av coronakrisen och mer än vart femte bolag räknar med att tappa mellan 20-25 procent av sin försäljning i år. Det visar en färsk undersökning Di har gjort bland fjolårets mest snabbväxande företag. Samtidigt visar ny statistik att Gasellerna hittills klarar krisen bättre än jämförbara bolag. 

Nolan Grey, Björn Lind och Erik Martinsson från förra årets supergasell Svea Solar intervjuas av Di:s nyhetschef Anna Ekelund vid förra årets Gasellgala i Konserthuset i Stockholm. Till vänster: Prins Daniel och Di:s chefredaktör Peter Fellman.
Nolan Grey, Björn Lind och Erik Martinsson från förra årets supergasell Svea Solar intervjuas av Di:s nyhetschef Anna Ekelund vid förra årets Gasellgala i Konserthuset i Stockholm. Till vänster: Prins Daniel och Di:s chefredaktör Peter Fellman.Foto:Jesper Frisk

Coronaviruset har slagit hårt mot stora delar av näringslivet och Gasellföretagen, Sveriges mest snabbväxande bolag, är inget undantag. I en färsk enkät som Di genomfört bland 2019 års Gaseller uppger 84,5 procent att bolaget har påverkats av den pågående coronasituationen och 64 procent anger att bolaget har förlorat kunder eller uppdrag på grund av coronaläget. 

”Från att vara på topp, stå på Gasellgalan och ha många nya kunder på ingång till i princip ingen orderingång alls. Många års hårt slit, blod, svett och tårar byggde ett mycket välmående företag - vilket nu raserades på bara några veckor.”

Så beskriver ett av Gasellbolagen som svarat på enkäten läget just nu. Andra vittnar om att coronapandemin fört med sig en större osäkerhet, en svårighet att bedriva säljarbete, obeslutsamma kunder och intäktsbortfall. I enkäten uppger nästan nio procent av bolagen att de redan har tappat mer än hälften av sina intäkter. 

Samtidigt finns en strimma hopp, när vart femte bolag uppger att coronapandemin hittills inte har påverkat bolagets intäkter. En möjlig förklaring till det är att de dominerande Gasellbranscherna i fjol var bygg, it- och konsultbranschen, som i högre utsträckning jobbar med långa kontrakt och verkar på en inhemsk marknad. 

”Tack vare befintliga nyproduktionsprojekt som ska slutföras under våren och hösten överlever vi som företag”, svarar ett byggbolag i enkäten. 

För att tackla coronakrisen uppger vart tredje företag att man har korttidspermitterat personal. Vart femte bolag har också sagt upp personal, och flera företag uttrycker en oro inför framtiden.

”I dag räddar krispaketen oss. Men fortsätter det så här behövs nog mer hjälp av Sverige!”, skriver ett av Gasellföretagen. 

Gasellerna är spjutspetsen av Sveriges tillväxtföretag och har en viktig roll i Sverige som jobbskapare. Under Gaselltävlingens 20-åriga historia har 296.000 arbetstillfällen skapats i Gasellföretagen, motsvarande 40 procent av alla nya jobb i den privata sektorn under perioden. 

”I en kris blir det ofta fokus på stora arbetsgivare som Volvo, och det med all rätt. Men man ska komma ihåg att de många jobben skapas i värdekedjan kring de stora bolagen och framgångsprodukterna, och det är där Gasellerna finns”, säger Per Weidenman, senior analytiker på beslutsstödsföretaget Bisnode som är Gaselltävlingens dataleverantör. 

Men Gasellföretagen tycks hittills stå emot den värsta krisen bättre än jämförbara bolag, visar konkurs- och rekonstruktionsstatistik för i år och förra året, där Per Weidenman specifikt har tittat på de bolag som utsetts till Gaseller de senaste fem åren. I början av året följde alla bolag ungefär samma utveckling. Men de senaste veckorna har konkurserna bland Gasellföretagen bromsat in, medan takten accelererat bland referensföretagen, alltså bolag som uppfyller flera av Gasellkriterierna men inte har utsetts till Gaseller. Hittills i år har 12 Gasellföretag ansökt om konkurs, mot 10 i fjol. 

”Redan förra året ökade konkurserna, troligen som en effekt av en avmattning i konjunkturen.”

Anmärkningsvärt i statistiken är också att rekonstruktionerna generellt ökat kraftigt. Hittills har 6 Gasellbolag gått in i rekonstruktion, mot totalt 2 under förra året.

”Rekonstruktion har inte varit särskilt vanligt tidigare, men den drastiska ökningen vi ser kan vara en effekt av det extraordinära läge som corona innebär. Rekonstruktion blir då ett sätt att försöka skapa tid, vilket kan vara bra för bolagen. Även om vi historiskt vet att 60 procent av rekonstruktionerna har slutat i konkurs.” 

Tidigare har det visat sig att Gasellföretagen har ett större eget kapital och använder sitt rörelsekapital mer effektivt än jämförbara bolag. Vid en kris innebär det större uthållighet och bättre förmåga att stå emot ekonomiska smällar. 

”Finansiellt klarar sig Gasellföretagen ofta bättre. I en kris ska man inte heller underskatta kraften hos duktiga företagare. De är suveräna på att se krasst på verkligheten och driva affär givet förutsättningarna.” 

Det sätter även enkäten ljus på. Bland de tillfrågade företagen uppger flera att man sedan coronakrisens start har skruvat på sin affärsmodell, exempelvis genom att göra förändringar i sortimentet eller att skynda på den digitala omställningen. Om det dämpar eventuella intäktsbortfall är för tidigt att avgöra, men sett till helåret spår drygt vart femte Gasellbolag, just nu, att omsättningen för 2020 kommer att minska med 20-25 procent. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?