Annons

Stor splittring i L efter långt ödesmöte

Liberalerna är fortsatt djupt splittrade i regeringsfrågan. Oenigheten går ända upp i partiledningen och efter söndagens krismöte kvarstår sprickan.

Foto:Pontus Lundahl/TT

”Vi har olika uppfattningar i regeringsfrågan”, sade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson efter mötet.

Trots sju timmar med riksdagsgruppen i fredags och fem timmar med gruppen och partistyrelsen på söndagen, har Liberalerna inte lyckats enas om en linje i regeringsfrågan.

”Det är ingen hemlighet att vi har lite olika ingångar i regeringsfrågan, som partiets 1:e vice ordförande Helene Odenjung” beskrev det efter mötet.

Det var mycket sammanbitna och tystlåtna ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen som anlände till mötet i Gamla stan på förmiddagen. Partiledaren Jan Björklund var fåordig.

”Vi ska inte fatta några beslut i dag. Det viktiga är att vi får diskutera det här ordentligt”, sade han till TT.

Flera partidistrikt har diametralt olika åsikter i regeringsfrågan.

”Ja, det speglar väl att det finns olika uppfattningar”, sade Björklund.

Efter fem timmars diskussioner var mötet slut. Både Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm försvann ut bakvägen. Några av de övriga deltagarna gav korta kommentarer.

”Vi har haft viktiga samtal om viktiga frågor i en god stämning. Men vi har inte fattat några beslut”, sade partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson efter mötet.

Han vill inte bedöma vilken sida i valet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) som har majoritet.

”Vi har inte voterat, men det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström anser att diskussionerna var bra och respektfulla. Men hon står bakom sitt länsförbund i Uppsala, som vill stänga dörren för att bli beroende av SD.

”Naturligtvis gör jag det. Det är mitt länsförbund som jag är stolt över”.

Även Stockholms län går på den linjen.

”Det är självklart för ett liberalt parti att stå upp mot nationalism och främlingsfientlighet. Jag tycker att partiledningen hanterat det här bra”, sade ordförande i Stockholms stad Lotta Edholm.

Valet partiet står inför är att välja mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. De som inte vill se något samarbete med Socialdemokraterna vill nog inte beskriva det så, utan att det handlar om Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

Men Jan Björklund betonade när partiet röstade nej till Kristersson som statsminister att det inte var ett nej till honom, utan till en regering som blir beroende av SD.

Björklund lutar åt att i stället samarbeta på något sätt med Socialdemokraterna. Och han får uppbackning bland annat från länsförbundet i Uppsala.

”Vi tycker att partiledningen och riksdagsgruppen har hanterat det problematiska parlamentariska läget på ett bra sätt och vill vara tydliga med att vi stöttar det som de gör och att Sverigedemokraterna inte ska få någon makt”, sade Uppsalas länsförbunds ordförande Malin Sjöberg Högrell.

Men Skånedistriktet vill hålla dörren öppen för en Alliansregering och stänga den mot S.

”Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S”, sade Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Kvällsposten i början av veckan.

Inför mötet varnade en ledamot för ”han håller på att spräcka partiet", syftandes på Jan Björklund, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Hur partiet väljer att göra kommer att avgöra Jan Björklunds framtid. Han höll ett starkt principiellt tal inför omröstningen om Ulf Kristersson där han på ideologiska grunder avvisade allt samarbete eller beroende av SD.

Under valrörelsen lovade han sina barn att hålla det partiet utanför politiskt inflytande. Väljer partiet att ändå öppna för detta, kan han knappast sitta kvar som partiledare.

Dramatiken är störst i Liberalerna, men det är inte det partiet som har avgörandet i sin hand. Det är i stället Centerpartiet, som också höll möten under helgen, vilket framgick av partiledaren Annie Lööfs inlägg på Instagram. Några kommentarer ville partiledningen inte ge.


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?