1515
Annons

Stor splittring i L efter långt ödesmöte

Liberalerna är fortsatt djupt splittrade i regeringsfrågan. Oenigheten går ända upp i partiledningen och efter söndagens krismöte kvarstår sprickan.

Foto:Pontus Lundahl/TT

”Vi har olika uppfattningar i regeringsfrågan”, sade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson efter mötet.

Trots sju timmar med riksdagsgruppen i fredags och fem timmar med gruppen och partistyrelsen på söndagen, har Liberalerna inte lyckats enas om en linje i regeringsfrågan.

”Det är ingen hemlighet att vi har lite olika ingångar i regeringsfrågan, som partiets 1:e vice ordförande Helene Odenjung” beskrev det efter mötet.

Det var mycket sammanbitna och tystlåtna ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen som anlände till mötet i Gamla stan på förmiddagen. Partiledaren Jan Björklund var fåordig.

”Vi ska inte fatta några beslut i dag. Det viktiga är att vi får diskutera det här ordentligt”, sade han till TT.

Flera partidistrikt har diametralt olika åsikter i regeringsfrågan.

”Ja, det speglar väl att det finns olika uppfattningar”, sade Björklund.

Efter fem timmars diskussioner var mötet slut. Både Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm försvann ut bakvägen. Några av de övriga deltagarna gav korta kommentarer.

”Vi har haft viktiga samtal om viktiga frågor i en god stämning. Men vi har inte fattat några beslut”, sade partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson efter mötet.

Han vill inte bedöma vilken sida i valet mellan Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) som har majoritet.

”Vi har inte voterat, men det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström anser att diskussionerna var bra och respektfulla. Men hon står bakom sitt länsförbund i Uppsala, som vill stänga dörren för att bli beroende av SD.

”Naturligtvis gör jag det. Det är mitt länsförbund som jag är stolt över”.

Även Stockholms län går på den linjen.

”Det är självklart för ett liberalt parti att stå upp mot nationalism och främlingsfientlighet. Jag tycker att partiledningen hanterat det här bra”, sade ordförande i Stockholms stad Lotta Edholm.

Valet partiet står inför är att välja mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. De som inte vill se något samarbete med Socialdemokraterna vill nog inte beskriva det så, utan att det handlar om Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

Men Jan Björklund betonade när partiet röstade nej till Kristersson som statsminister att det inte var ett nej till honom, utan till en regering som blir beroende av SD.

Björklund lutar åt att i stället samarbeta på något sätt med Socialdemokraterna. Och han får uppbackning bland annat från länsförbundet i Uppsala.

”Vi tycker att partiledningen och riksdagsgruppen har hanterat det problematiska parlamentariska läget på ett bra sätt och vill vara tydliga med att vi stöttar det som de gör och att Sverigedemokraterna inte ska få någon makt”, sade Uppsalas länsförbunds ordförande Malin Sjöberg Högrell.

Men Skånedistriktet vill hålla dörren öppen för en Alliansregering och stänga den mot S.

”Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S”, sade Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Kvällsposten i början av veckan.

Inför mötet varnade en ledamot för ”han håller på att spräcka partiet", syftandes på Jan Björklund, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Hur partiet väljer att göra kommer att avgöra Jan Björklunds framtid. Han höll ett starkt principiellt tal inför omröstningen om Ulf Kristersson där han på ideologiska grunder avvisade allt samarbete eller beroende av SD.

Under valrörelsen lovade han sina barn att hålla det partiet utanför politiskt inflytande. Väljer partiet att ändå öppna för detta, kan han knappast sitta kvar som partiledare.

Dramatiken är störst i Liberalerna, men det är inte det partiet som har avgörandet i sin hand. Det är i stället Centerpartiet, som också höll möten under helgen, vilket framgick av partiledaren Annie Lööfs inlägg på Instagram. Några kommentarer ville partiledningen inte ge.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?