1515

Stor räddningsaktion från Fed: Sänker räntan till noll

Federal Reserve och en rad andra centralbanker går till gemensam offensiv för att möta Corona-krisen.

I en historisk manöver sänker USA:s centralbank styrräntan med 75 punkter och lovar massiva tillgångsköp. 

”Det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen.”  

Foto:Patrick Semansky
Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Jacquelyn Martin

På några intensiva dagar har den amerikanska styrräntan sänkts från 1,75 till noll, eller nära noll. 

”Coronaviruset har skadat samhällen och stört ekonomisk aktivitet i många länder, inklusive USA”, skriver Federal Reserve i en kommuniké som kablades ut klockan 22 på söndagens kväll. 

Vid sidan av att sänka räntorna med 100 punkter, så aviseras flera andra åtgärder, däribland nya stödköp om 700 miljarder dollar.   

”De här åtgärderna kommer att stödja ekonomisk aktivitet, förutsättningar på arbetsmarknaden och inflationsmålet”, fortsätter centralbanken. 

Till skillnad från den förra historiska sänkningen, som kom för bara en vecka sedan, agerar inte Federal Reserve ensamma den här gången. Bland annat ECB, Bank of Japan och Bank of Canada ingår i den sextett av centralbanker som överraskade marknaden strax innan den första handeln i terminsmarknaden på Wall Street drar i gång. 

En presskonferens väntas klockan 23.30, svensk tid. 

”Det är värt att notera att det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen”, skriver Nordea-ekonomen Andreas Steno Larsen på twitter efter beskedet, med tillägget att den stora åtgärden illustrerar allvaret på marknaden. 

Han påpekar däremot att Corona-krisen främst slår mot kassaflödet för individer och företag, och att man därför kan ifrågasätta vilka effekter traditionella stimulanser av den här typen har. 

Andra bedömare räknar med fler fyrverkerier från Fed: 

”Som jag förutspådde för några dagar sedan, så kommer Fed och andra centralbanker att använda hela bazookan”, skriver kändisekonomen Nouriel Roubini, med hänvisning till nollräntepolitik i samverkan med guidning, kvantitativa lättnader och likviditetsstöd. 

Men åtgärderna behöver inte stanna där, skriver Roubini på twitter: 

”Nu är det dags för akt 2, också den i bazooka-stil, genom helikopterpengar.” 


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?