1515
Annons

Stor ökning av mobilspel för Svenska Spel

Statliga Svenska Spels nettospelsintäkter för det fjärde kvartalet uppgick till 2.481 miljoner kronor, vilket är 1,4 procent högre än samma period föregående år.

Rörelseresultatet för koncernen uppgick till 1.272 miljoner, en minskning med 1,9 procent.

Det framgår av bolagets bokslut.

"Helåret avslutas med ett starkt sista kvartal som präglas av fortsatt hög tillväxt i mobilen, lansering av ett nytt poolspel, utökat liveutbud på sporten, samt nyheter inom nummerspel", säger Lennart Käll, avgående vd för Svenska spel.

Nettospelintäkterna online ökade med 25 procent, varav mobilen ökade med 59 procent jämfört med fjärde kvartalet föregående år framgår det vidare av rapporten.


Damberg vill begrava 3:12-krutdurken inför valet

Dynamitfrågan om 3:12 är uppe på bordet igen. Den här gången med en lugnande skatteton från finansministern. Det ligger nära till hands att tolka det som om regeringen avser begrava frågan över valmånaderna.

Det är ett sällsynt mjukt 3:12-utspel som finansminister Mikael Damberg levererar från Davos. Beskattningsreglerna för fåmansbolag är en klassisk krutdurk, som tänds på och exploderar med jämna mellanrum. Bland annat av dåvarande finansminister Magdalena Andersson som fick näringslivet att gå i taket, när hon gick till 3:12-attack i en intervju förra året.

Nu är tonen mer av att lugna och stryka företagen medhårs: ”Tanken är inte att dra in mer skattepengar”, gör Mikael Damberg klart. 

Den utredning som regeringen har beslutat att tillsätta ska se över systemet och föreslå ändringar – men alltså inte med ändamålet att skruva på det skatteunderlag som årligen strömmar in från fåmansbolagens utdelningar. 

Det kan ligga nära till hands att betrakta utspelet som att regeringen dammar av en punkt i det sedan länge skrotade Januariavtalet, där man lovade en förenkling av den så kallade entreprenörsskatten. Samarbetspartierna kom inte längre än till några skissartade utredningsdirektiv. Sedan tog det stopp i stridsfrågan, där S och C stod på varsin skattesida. 

Mer troligt är det att regeringen avser begrava en känslig fråga över valet. Det vore inte första gången i så fall. När C vevar om förenklingar och LO trycker på om en rättviseskatt, finns en stabil utredning som lägger locket på – tills vidare. En snabbvariant före valdagen blir det inte: ”Den ska göras ordentligt”, konstaterar Mikael Damberg. 

Under åren 2019, 2020 och 2021 startades omkring 170.000 nya aktiebolag i Sverige. De flesta förblir enmansföretagare. Runt två tredjedelar tar utdelning utifrån ett schablonbelopp, som i år ligger på drygt 187.000 kronor. 

Ändå buntas fåmansbolag inte sällan ihop med de företag som den tidigare S-finansministern Erik Åsbrink för tre år sedan kallade för ”ett nytt skattefrälse”: Partnerfirmor inom revision eller juridik i Stockholms innerstad – en tämligen begränsad klick sett till Sveriges breda företagarpalett. 

Nu klipper finansministern av stubinen, med ett löfte om en genomlysning som andas teknisk kompetens snarare än politik. 

Ett medskick är att inte justera i regelverket enbart för att visa att man ”gör något” – för, som den jämförelse Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén brukar dra:

”Att knyta skorna är också krångligt, men när du väl har lärt dig det, vill du inte att någon ändrar tre av fem moment i skoknytandet för att ändå komma till samma resultat.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?