ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Stor oenighet om nästa steg

Efter tre månader utan ny regering har S och M ett särskilt ansvar att lösa regeringsknuten, enligt Centerns Annie Lööf. Men KD-ledaren Ebba Busch Thor har en helt annan bild av läget. 

Ebba Busch Thor anser att budgetomröstningen i onsdags, där Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation vann över övergångsregeringens förslag, är ett bevis på att Ulf Kristersson borde kunna tillträda som statsminister.
“Vi visade att det är möjligt att få igenom borgerlig politik, alliansreformer, utan förhandling med Sverigedemokraterna. Det är de två kriterier som Liberalerna och Centerpartiet har satt upp", säger hon efter riksdagens andra statsministeromröstning på fredagen där Stefan Löfven röstades ned med röstsiffrorna 200 mot 116. 

På frågan vilka partier som bär det största ansvaret för att byta position pekar Ebba Busch Thor i riktning mot Centern och Liberalerna, som hon anser borde dra slutsatser av de avbrutna förhandlingarna med Socialdemokraterna.  
"Den vägen har visat sig inte vara framkomlig. Då förutsätter jag att det kommer andra slutsatser ur detta”, säger hon. 

På en snarlik fråga pekar Centerpartiets Annie Lööf i stället på riksdagens två största partier.
“Jag tycker att både Socialdemokraterna och Moderaterna har ett särskilt ansvar i att kliva fram, ta ansvar och bjuda till”, säger hon.  

Vad skulle krävas för att ni skulle släppa igenom Ulf Kristersson i nästa omröstning?
“Vi har hanterat den regeringsbildningen tidigare och för Centerpartiet är det uteslutet att sitta i en regering eller vara i ett budgetsamarbete med en regering som kräver Sverigedemokraternas aktiva stöd", säger Annie Lööf.
“Jag vill inte föregå talmannens process i det här läget”, säger hon vidare. 

Ni fick igenom ganska mycket politik i S-förhandlingarna. Vad kan man förvänta sig som ett parti av er storlek?
“Vi har nått klara framgångar på många punkter. Men den helhetsbedömning vi har gjort när vi ser dels den föreslagna överenskommelsen och dels kopplingar till Vänsterpartiet är att de inte har rört sig tillräckligt.”

Går det att ta vid där ni slutade och fortsätta förhandla eller är det uteslutet?
“Centerpartiet är berett att ansvar och samtala med alla partier i Sveriges riksdag utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.”

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson häromveckan, var budgetstödet inte givet. Partiet pekade särskilt på sänkt a-kassa som ett möjligt problem, en reform M och KD av tidsskäl inte fick med i sin budget. Men ingen blivande regeringsbildare kan räkna med fyra säkra år i sadeln, enligt Ebba Busch Thor. 

“Alla regeringar som eventuellt får chansen att tillträda under den här mandatperioden kommer behöva vara beredda att avgå om det är så att stödet i kammaren skulle förändras eller om det inte är möjligt att få igenom sin politik”, säger hon. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies