Stor löneökning för finanstoppen

De tio bäst betalda personerna inom svenskt näringsliv hade en löneökning på 26 procent under 2015 jämfört med 2014, det visar en genomgång av SvD Näringsliv.
En väldigt stor ökning på ett år. Väsentlig högre än vad de flesta andra löntagare upplever, säger Anna Almqvist, ekonom hos LO, till tidningen.

SvD Näringsliv har begärt ut löneuppgifter från Skatteverket för 60 personer som, enligt tidningen, dominerade näringslivsåret 2015.

Mest tjänade Investors ordförande Jacob Wallenberg, 60, som även är vice ordförande i SEB och ABB. Hans tjänsteinkomst för förra året var 31,2 miljoner kronor. En ökning med nästan 100 procent mot 2014 då Wallenberg tjänade 16,3 miljoner kronor.

Investor förklarar den kraftiga löneökningen med ett ersättningsprogram.

"Jacob Wallenberg realiserade ett aktiesparprogram som han upparbetat som ledamot under sex år i Coca-Colas styrelse. Det var ett uppdrag som han valde att lämna 2015", säger kommunikationschefen Stefan Stern till SvD Näringsliv.

Enda kvinna på topp tio-listan är SEB:s vd Annika Falkengren, 54, som tjänade knappt 25 miljoner kronor under förra året.

De könsmässiga löneskillnaderna är fortsatt stora. De tio bäst betalda kvinnorna i genomgången tjänade 77 miljoner kronor medan de tio bäst betalda männen lyfte 198 miljoner kronor under 2015.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?