1515

Stor koalition splittrar tyska socialdemokrater

Förbundskansler Angela Merkels planer för en ny tysk regering stöter på nya hinder.

Socialdemokraterna SPD:s partiledare Martin Schulz behöver ett ja på partikongressen, som startar på torsdagen, för att kunna förhandla. Motståndet är dock hårt.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:TT

Två och en halv månad efter valet står Europas största ekonomi, Tyskland, fortfarande långt ifrån en ny regering.

För en vecka sedan gav visserligen Socialdemokraternas partiledare Martin Schulz upp sitt kategoriska motstånd mot en ny stor koalition, som har regerat landet de senaste fyra åren. Efter president Frank-Walter Steinmeiers vädjan träffade han kristdemokraten Angela Merkel och Horst Seehofer, ledare för bayerska CSU.

Men många socialdemokrater är emot att gå in som mindre partner i en stor koalition, GroKo på tyska. De pekar på det rekordlåga valresultat på 20,5 procent nu i september. Mer än 400.000 SPD-väljare gick över till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, enligt valundersökningar.

Ungdomsförbundet har startat en kampanj och en namninsamling kallad "No GroKo".

"Koalitionen har präglats av enkla och ofta ganska dåliga kompromisser, till exempel om de nödvändiga investeringarna i utbildning och infrastruktur", säger Jusos ordförande Kevin Kühnert till dagstidningen Die Welt.

Marco Bülow, parlamentsledamot från SPD-fästet Dortmund, anser att en stor koalition sätter partiets överlevnad på spel.

"Om vi tittar på vad som händer med socialdemokratiska partier i Europa finns olika vägar för nedgången. Den mest positiva varianten är att vi får några procentpunkter färre röster i nästa val", säger han till affärstidningen Handelsblatt.

Andra pekar på partiets ansvar att regera.

"Det bästa sättet att återuppliva partiet är att få igenom krav som högre löner och bättre pensioner", säger Johannes Karhs, parlamentsledamot från Hamburg, till affärstidningen Financial Times.

En första signal om vartåt partiet går kommer redan på torsdagen, när kongressen väljer ordförande. I januari valdes EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz enhälligt till partiledare. I euforin därefter steg partiets opinionssiffror kraftigt innan de föll tillbaka före valet.

Ett betydligt lägre stöd för Martin Schulz på torsdagen kan tyda på en stark opposition mot en ny stor koalition.

Om kongressen säger ja till nya samtal med Angela Merkel väntas de starta nästa vecka. Men Martin Schulz måste gå in med hårda krav för att visa medlemmarna att det lönar sig.

Det handlar inte bara om löner och pensioner. Socialdemokraterna väntas bland annat säga nej till hårdare regler för återförening av flyktingfamiljer. Den frågan bidrog till att fälla Angela Merkels förra försök att bilda regering, då med De gröna och liberala FDP.

"Det skulle leda till ett så stort migrantinflöde att Tysklands möjlighet att integrera alla skulle bli totalt överbelastad", säger CSU-ledaren Horst Seehofer till dagstidningen Bild.

Regelrätta förhandlingar dröjer, liksom en ny regering. Många i Tyskland har nu börjat prata om att Angela Merkels gamla regering måste fortsätta på övertid fram till mars, nästan ett halvår efter valet.

En av regeringens tungviktare, finansminister Wolfgang Schäuble, har redan avgått för att bli talman. Arbetet sköts tills vidare av Peter Altmeier, som också är chef för kanslerkontoret och därmed har lite annat att göra just nu.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?