ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor framgång för gröna blocket i Schweiz

Schweiz gröna partier nådde ett historiskt resultat i söndagens parlamentsval och har chans att få sitta i regeringen, samtidigt som det högerpopulistiska SVP partiet drabbades av ett bakslag.

Det rapporterar Bloomberg News.

Miljöpartiet De Gröna blev fjärde största parti i underhuset och det Gröna Liberala Partiet (GLP) ökade också sin andel av väljarstödet, vilket betyder att dessa två partier nu kontrollerar runt en fjärdedel av underhuset med 44 av de 200 platserna.

Det högerpopulistiska partiet SVP ser ut att förlora 11 mandat, enligt den statliga TV-kanalen SRF. Partiet är dock fortsatt det största med drygt 25 procent av rösterna.

”Jag är helt överväldiga. Det är ett väldigt starkt skifte som vi inte förutsåg”, sade Regula Rytz, SDe Grönas partiledare.

De gröna partiernas framgångar väntas intensifiera kraven på att en grön minister ska få en plats i kommande Schweiz regering. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer