ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor förödelse – över 1.700 gripna efter franska protesterna

  • Foto: Rafael Yaghobzadeh

Brända bilar, barrikader och krossade fönsterrutor städas bort efter lördagens protester på Paris gator. Trots ett massivt polisuppbåd är förödelsen stor, konstaterar stadsmyndigheterna.

I hela landet har 1.723 personer gripits under lördagen, enligt regeringen.

Söndagen är städdag på gator i Paris och på andra håll i Frankrike, efter lördagens aktioner av proteströrelsen Gula västarna.

Våldsutbrotten bedömdes till en början ha varit avsevärt mindre än förra helgen, delvis beroende på såväl en stor polisnärvaro som rejält blött väder på lördagskvällen. Men på söndagsmorgonen konstaterade myndigheterna att vandalismen varit större än under förra lördagens protester.

" Området som drabbats av våldsutbrott är mycket större. Med färre barrikader var spridningen större, och många fler platser har påverkats av våldet", säger vice borgmästare Emmanuel Gregoire till fransk radio.

"Tiotals butiksägare har fallit offer för vandaler. Det här är än en gång beklagligt", twittrar borgmästaren Anne Hidalgo.

Regeringen hade inför lördagen deklarerat nolltolerans mot anarkister och bråkmakare från extremhögern och extremvänstern, som använt protesterna till att ytterligare spä på kaoset.

Trots förstörelsen i Paris gratulerar premiärminister Édouard Philippe polisen till ett lyckat arbete i försöken att hålla tumultet i samband med demonstrationerna under kontroll.

"Dialogen har inletts och den måste fortsätta", säger han om demonstranternas kritik mot regeringens reformpolitik.

"Presidenten kommer att hålla tal, och föreslå åtgärder för att främja dialogen."

När detta tal är att vänta av president Emmanuel Macron – som hållit en mycket låg profil de senaste veckorna – framgår dock inte.

Det var fjärde helgen i rad som protester hölls över hela landet, däribland i Marseille, Bordeaux, Lyon och Toulouse. Men värst drabbat av skadegörelse och våld blev återigen Paris.

Över 670 personer greps i Paris, många av dem stoppades redan när de anlände till tågstationer och mötesplatser, beväpnade med hammare och metallklot. Enligt brittiska Times har hundratals konton på sociala medier, med kopplingar till Ryssland, använts för att sprida falska uppgifter och elda på protesterna.

Av totalt 1.723 personer som greps i hela Frankrike under lördagen har omkring 500 släppts, enligt inrikesdepartementet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies